Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a verificat, astazi, stadiul lucrarilor la noul Centru Medical de Cercetare, care va functiona la Spitalul Clinic Colentina. Cu aceasta ocazie edilul sef a precizat ca aparatele din centru sunt de ultima generatie si ca acesta va functiona intr-o luna.
„Ati vazut ce nu au mai vazut romanii pana acum, un viitor centru de cercetare, care este facut din bani europeni. Acestea sunt investitiile care de-a lungul anilor au avut loc in cateva spitale din cele 19, schimband si conditiile de trai ale pacientilor, purtandu-ne civilizat cu totii la nivelul anilor 2012. Fostul pavilion N. G. Lupu va functiona ca unitate de cercetare cu obligativitate si proiecte europene timp de cinci ani. Asta nu inseamna ca nu sunt folosite aparatele de inalta performanta. Sunt de inalta performanta, ca sa nu zic ca sunt unice in Romania, ca sa nu mai avem discutii”, ne-a declarat primarul general Sorin Oprescu.
De altfel, edilul sef a mai spus ca intr-o luna de zile centrul va fi functional. Primarul a mai explicat ca va sustine in continuare proiectul de a construi in curtea Spitalului Colentina o noua cladire, care va arata ca un fel de AKH din Viena. „Eu sper ca intr-un an un si ceva sa existe cladirea, iar la doi ani sa functioneze. Ambitiile sunt mai mari, sunt acelea de a transforma in a doua unitate spital principal de urgenta pe Bucuresti, pentru a aduna mai simplu urgentele din zona de Est si Sud”, a mai spus edilul sef.
Astfel, la spitalul Colentina va functiona, intr-o luna, cel mai mare centru de cercetare medicala din Romania. Aparatura medicala performanta cu care va fi dotat centrul va fi utilizata atat in cercetare, cat si in diagnosticarea pacientilor. Costul investitiei este 23 milioane de euro; 98% din finantarea necesara pentru crearea acestui centru este asigurata din fonduri UE. Centrul va fi dotat cu peste 300 de echipamente si dispozitive medicale cu un cost de aproximativ 9,8 milioane de euro. Aparatura medicala achizitionata va fi destinata mai multor specialitati medicale: dermatologie, neurologie, anatomie patologica, cardiologie, alergologie, imunologie si reumatologie.