Energizantele reprezinta calea cea mai facila pentru a infrunta oboseala de peste zi sa, de ce nu, pentru a ramane in forma la o petrecere. Indiferent de marca, acestea ascund un pericol MORTAL.
Cel putin in cluburi, energizantele sunt combinate cu alcoolul si reprezinta o adevarat bomba pentru ficat, care trebuie sa metabolizeze substante cu efecte diametral opuse: alcoolul, care moleseste si provoaca somn, si substante excitante nervos. Insa putina lume stie ca energizantele sunt deosebit de nocive si daca nu sunt combinate cu alcool!
Energizantele au fost create pentru a stimula creierul si nu pentru a fi consumate ca bautura inofensiva sau racoritoare, iar principalii cumparatori sunt tinerii si sportivii. “Mareste rezistenta fízica, imbunatateste capacitatea de concentrare si viteza de reactie, da energie si o stare de spirit mai buna. Iti da aaaripi” este sloganul uneia dintre cele mai cunoscute marci de energizante.
Aripi…de inger!
Da, iti da aripi, in anumite cazuri chiar aripi de inger, pentru ca nivelul deceselor raportate la nivel mondial dupa consumul acestor bauturi este in crestere.
In Franta si Danemarca a fost interzisa bautura mortala, datorita componentelor sale de vitamine amestecate cu GLUCURONOLACTONA. Glucoronolactona este un produs chimic de inalta periculozitate, folosit de catre Departamentul de Aparare din Statele Unite in anii 60 pentru stimularea moralului trupelor cantonate in Vietnam, si actiona ca un drog halucinogen care calma stresul de razboi. Totusi efectele sale in organism au fost devastatoare si administrarea a fost intrerupta datorita numarului mare de cazuri de migrene, tumori cerebrale si boli ale ficatului manifestate la soldatii “tratati”.
Efectele acestui produs chimic de sinteza sunt devastatoare pentru organism, putand duce chiar la atacuri cerebrale, infarct si implict, la deces
Chiar daca este vanduta ca o bautura “energizanta”, este foarte riscant sa bei asa ceva pentru ca prin functia sa energizanta accelereaza ritmul cardíac si iti poate provoca un infarct fulgerator.
Mai mult, exista pericolul real al producerii unei hemoragii cerebrale, pentru ca alti compusi care determina inima sa pompeze mai putin sange.
Determina afectiuni nervoase ireversibile
Combinarea energizantelor cu alcoolul se transforma intr-o bomba chimica mortala pentriu ficat
distrugand anumite zone ale acestuia care nu se mai refac niciodata.
O alta substanta din bauturile energizante este vitamina B12, utilizata in medicina pentru recuperarea pacientilor intrati in coma alcoolica. Astfel consumul energizantului produce hipertensiune si o stare de excitabilitate, ca si cum ai fi in stare de ebrietate, fara a fi baut alcool . Astfel, consumul de asemenea bauturi duce la aparitia unei serii de afectiuni nervoase si neuronale ireversibile.
In anul 2006, bauturile energizante au fost interzise in Franta, datorita consumului ridicat de cofeina. Producatorii au reactionat, miscorand doza acestei substante prezente in mod natural in cafea, dar s-au si plans Comisieie Europene, care a recomandat Frantei revizuirea acestei decizii.
Comitetul Stiintific pentru Alimente al CE a facut un studiu, anul trecut, din care reiese ca licorile energizante contin o cantitate nepericuloasa de cofeina, dar ca mai sunt necesare cercetari privind efectele taurinei si ale altor stimulente din aceste bauturi.
(M.N.)