Religia nu mai este obligatorie in scoli, se credea in urma unei decizii a Curtii Constitutionale data in urma cu doua saptamani. In realitate insa, consecinta juridica a Curtii este ca religia devine OBLIGATORIE.
Semnalul de alarma a fost tras de un reputat jurist, lider al Societatii Romane pentru Drepturile Omului.
Hotararea Curtii Constitutionale din 12 noiembrie 2014 a creat o “totala confuzie” cu privire la obligativitatea orelor de religie din invatamantul primar, considera avocatul Artin Sarchizian, directorul Societatii Romane pentru Drepturile Omului. “Desi, aparent, este majoritara opinia potrivit careia, aceasta decizie, practic face ca orele de religie sa devine simple ‘optionale’, in realitate, efectul deciziei Curtii este exact invers, anume ca, orele de religie sunt obligatorii.” considera avocatul.
Modificarile sunt incomplete
Explicatia nu este foarte complicata si porneste de la faptul ca instanta Curtii Constitutionale nu poate crea legi noi, pentru ca acesta este atributul Parlamentului, ci rolul ei este de a verifica daca legile in vigoare sunt sau nu in concordanta cu legea fundamentala, Constitutia Romaniei.
Astfel, prin controversata decizie din 12 noiembrie, Curtea a declarat neconstitutionale o parte a articoleleor 9 din legea 84/1995-Legea Invatamantului si a articolului 18 din legea 1/2011-legea Educatiei Nationale. Cu alte cuvinte, Curtea Constitutionala a eliminat o serie de paragrafe din cele doua articole, ramanand totusi prevederi din care se intelege fara echivoc ca religia este in continuare o materie obligatorie, la fel ca si cele de baza, precum limba romana sau matematica !
Religia, similara Limbii Romane sau Matematicii
Astfel, a ramas in vigoare paragraful (1), articolul 9 din legea invatamantului care arata ca “ Planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ Religia ca disciplina şcolară, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul părinţilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia şi confesiunea”
La fel, in urma aceleiasi decizii a Curtii Constitutionale a ramas in vigoare si paragraful (1), articolul 18 din Legea Educatiei Nationale, cu o formulare asemanatoare “Planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul constituţional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii”.“Din aceste dispozitie legala, nu se poate nicidecum trage concluzia ca religia devine disciplina optionala, ci dimpotriva, prin faptul ca, aceasta discipilna este inclusa in “trunchiului comun”, inseamna ca religia reprezinta o disciplina obligatorie” sustine directorul SRDO. In opinia acestuia, ea va deveni optionala numai dupa modifcarea celor doua legi de catre Parlamentul Romaniei
ISMB nu poate aplica legea decat dupa incheierea anului scolar
Confuzie cu privire la asa-zisa renuntare la obligativitatea religiei in scoli exista si la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti. Inspectorii nu stiu insa cum sa aplice legea in forma ei actuala, care va intra in vigoare la 45 de zile dupa publicarea deciziei Curtii Constitutionale.
“Nu se pot face schimbari cu privire la materiile de studiu., orare, programe si activitati scolare in interiorul anului scolar, pentru ca ar insemna sa bulversam elevii, parintii si profesorii. Anul scolar incepe la 1 septembrie si se termina urmatorul an, la aceeasi data. Doar de la anul vom vedea in ce mod se va aplica aceasta decizie” a declarat pentru cancan.ro consilierul ISMB Marian Banu.
CITESTE SI: Deputatii au decis: religia va fi inlocuita cu “Etica si disciplina civica”. Vezi motivul parlamentarilor!
Dan Negru: „Religia trebuie sa fie materie obligatorie in scoli, nu trigonometria”
(M.N.)