Apreciate de multi datorita gustulului lor foarte bun, rosiile romanesti, tuguiate, ascund insa un pericol de neimaginat! Ele ne pot imolnavi grav, din cauza unor substante toxice folosite pentru accelerarea cresterii.
Substantele cu care sunt stropite rosiile sunt deosebit de dauntoare organismului uman si ele se acumuleaza chiar in partea tuguiata, care diferentiaza acest soi de rosii de celelalate.
Aceste substante sunt periculoase atat pentru planta, cat si pentru mediu, dar in special pentru om. Nu intamplator o parte dintre substante au fost scoase de pe lista oficiala si nu mai au dreptul de a fi comercializate pe teritoriul Romaniei.
Sunt mai gustoase, dar nu si mai sanatoase
Potrivit fitness-nutritie.ro, sunt mai gustoase rosiile tuguiate fata de cele importate, dar, din pacate, nu si mai sanatoase
Acel „tugui” in partea inferioara a rosiei este de fapt o malformatie aparuta in urma utilizarii in exces a urmatoarelor substante, sustin specialistii.
Acestea sunt Ethrel – stimulent de coacere (ilegal in Romania) 2.4-D – stimulent si pesticid de tip hormonal
„Orice exces duce la acumulare in planta, in fructe si implicit la efecte toxice asupra organismului consumatorului”, sustine Floarea Burniche, cercetator Statia de Cercetare Experimentala Buzau.
(M.N.)