PIPERAT. Mana bionica are pretul de 12.645 de euro, dar face toti banii SANSA. Lindsay Block, care s-a nascut fara o mana, e printre primii utilizatori ai dispozitivului i-LIMB Performanta. Cu ajutorul dispozitivului revolutionar, persoanele cu dizabilitati pot lucra la calculator, conduce masina si chiar utiliza usor cutitul ori furculita Alina Creanga Pana de curand, persoanele ale caror maini fusesera amputate si primeau proteze nu puteau face mare lucru cu ajutorul acestora. Datorita dispozitivului robotizat i-LIMB, cu incheietura si degete mobile, inventat in Marea Britanie, situatia s-a schimbat, desigur, pentru pacientii care isi permit sa scoata din buzunar 12.645 de euro pentru achizitionarea lui.
David Gow, inventatorul mainii bionice, s-a declarat mandru de creatia sa, prima din lume care permite miscarea tuturor degetelor. „Cea mai mare multumire a mea este cand vad oamenii fericiti ca-si pot folosi din nou membrele amputate”, a spus el. Mai usor decat o mana reala, dispozitivul i-LIMB primeste informatii de la creier, pe care, ulterior, le transforma in miscare. In timp ce protezele traditionale nu ingaduie decat realizarea unui numar limitat de operatiuni, mana bionica ii ofera posesorului sansa de a utiliza in mod eficient computerul ori tacamurile, de a conduce masina fara dificultate si chiar de a invarti cheia in broasca. Secretul lui i-LIMB consta in niste electrozi atasati pe pielea antebratului, care transmit semnale unor motorase situate in degete si care permit miscarea.
Pana in prezent un britanic si 13 americani au avut ocazia sa testeze dispozitivul inventat de David Gow si s-au declarat extrem de incantati de acesta. Lui Juan Arrendondo, fost sergent in armata americana, medicii i-au amputat mana in urma unei explozii. Pentru tanarul de doar 27 de ani inventarea lui i-LIMB a fost un eveniment extrem de important. „In sfarsit pot tine intre degete o ceasca fara sa o sparg”, a declarat el. „Cu protezele anterioare trebuia sa am mare grija, ca nu cumva sa pun prea multa presiune pe obiectul pe care il tineam si sa-l fac tandari. Acum am scapat de grija asta”. Si pentru Donald Mckillop, de 61 de ani, care si-a pierdut mana din cauza unui accident industrial, utilizarea lui i-LIMB a reprezentat un pas important catre o viata aproape normala. Pentru prima oara, dupa 30 de ani, barbatul a reusit sa ia masa utilizand corect cutitul si furculita, fara a mai fi nevoie sa recurga la ajutorul sotiei. Prezentarea oficiala a lui i-LIMB va avea loc luna acesta, la Vancouver, in Canada, cu ocazia unui congres medical international. Touch Bionics, compania producatoare, intentioneaza sa creeze in viitor si umeri, brate si degete individuale bionice.