Se apropie vacanta de iarna si te gandesti cum sa ai parte de o petrecere de sarbatori deosebita? O posibila varianta ar fi sa-ti petreci sarbatorile intr-un hotel de gheata, unde dispui de tot confortul si ai parte de senzatii tari si reci deopotriva. Si Romania se lauda cu un astfel de hotel, la Balea Lac, unde turistii sunt asteptati incepand cu Ajunul Craciunului.
Cei care iubesc iarna, care sunt innebuniti dupa sporturile sezonului rece si doresc sa-si petreaca sarbatorile de iarna intr-un cadru iesit din comun o pot face intr-unul dintre hotelurile de gheata. Distractia este garantata, turistii avand parte de tot ceea ce ar putea visa pentru a simti ca traiesc la cote maxime. Pot alege fie unul dintre hotelurile de gheata din lume, fie pe cel din Romania, de la Balea Lac.
Primul si cel mai mare hotel de gheata din lume se afla la Jukkasjarvi, in Suedia, si anul acesta a fost deschis cu o luna mai devreme, adica in noiembrie. Oferta de anul acesta este mai mult decat generoasa, turistii avand la dispozitie 60 de camere, un apartament de lux, receptie, bar si chiar si o capela construite integral din gheata. Specialistii care au construit hotelul de 5.500 de metri patrati au realizat un mix de zapada si gheata pe care l-au turnat pe un schelet de otel care, odata ce structura a prins forma, a fost indepartat.
Artisti cu experienta din toate colturile lumii au sculptat interiorul celui mai mare hotel de gheata din lume, in incercarea de a le oferi turistilor tot confortul de care au nevoie. Nu doar schimbarile exterioare de temperatura, ci si cele din interior modifica aspectul constructiei inghetate. Sezonul 2010-2011 reprezinta cea de-a 21-a editie a hotelului de gheata din Suedia.
„Camasi de noapte” cu izolare termica
Blocurile uriase de gheata, finisate in cel mai mic detaliu, alcatuiesc camere unice in felul lor, fin decorate, in care te asteapta un pat de gheata cu saci de dormit bine captusiti. Iti pui o „camasa de noapte” cu izolare termica si admiri peisajul suprarealist din jurul tau. Fiecare sculptura, fiecare element de design isi schimba neincetat forma datorita interactiunii dintre ele si a caldurii pe care o emana locatarii fiecarei camere. Indiferent de temperaturile cu minus de afara, in hotelurile de gheata acestea nu scad niciodata sub -8 grade Celsius. Dimineata, cand scoti capul din asternuturi, poti savura micul dejun la pat, cu un ceai fierbinte de merisor din partea casei, tolanit pe o blana de ren, la fel ca in povestile scandinave. Ca orice hotel care se respecta, el este dotat cu restaurant, bar si club. La capela hotelului se celebreaza si casatorii, in jur de 150 de cupluri alegand de-a lungul anilor sa-si uneasca destinele in acest decor de vis, in fiecare iarna. Un alt hotel de gheata impresionant este cel din Quebec, Canada. Contra unei sume care variaza intre 300 si 475 de dolari pe noapte, turistii pot trai senzatii tari si reci deopotriva. Ineditul hotel de gheata a fost ridicat in anul 2001 din 500 de tone de gheata si 15.000 de tone de zapada. Are 36 de camere, o capela, club de noapte, un bar unde se serveste bautura in pahare speciale de gheata. Doar baile si toalete sunt incalzite, dar se afla intr-o aripa separata a hotelului.
„Palatul de clestar” din Romania
Si tara noastra se lauda cu un palat de clestar ca in povesti. Lucrarile la hotelul de gheata de la Balea Lac, din Muntii Fagaras, au inceput, constructia, unica in Europa de Sud-Est, urmand sa fie realizata pentru al saselea an consecutiv si sa fie mai mare fata de cele din anii anteriori, cu 14 camere, o sala de expozitii, un bar si un restaurant realizate din gheata si zapada. Hotelul de gheata va putea fi vizitat in Ajunul Craciunului, dar, pana la finalizarea lucrarilor, turistii pot vizita ineditul santier de la Balea Lac.