PRAPAD. 2.500 de hectare de padure au fost distruse si zeci de animale au murit din cauza incendiilor din Grecia LA APA. Inundatiile si vantul au facut ravagii in sudul Pakistanului Infern. Planurile de vacanta a mii de turisti au fost date peste cap din cauza capriciilor vremii Alina Creanga De aproape o saptamana, niciun coltisor al lumii nu a scapat neatins de incendii, furtuni violente sau inundatii. Din Franta si Marea Britanie si pana in Grecia ori Pakistan, oamenii se tem pentru vietile si averile lor. Toate nenorocirile care i-au atins in ultima vreme sunt o consecinta a incalzirii climatice globale, iar autoritatile incearca sa faca fata situatiei.
In Europa, cele mai afectate state sunt Franta, Germania, Bulgaria, dar si Grecia. In pofida ploilor abundente inregistrate in aceasta primavara, sudul Frantei este afectat de seceta, iar sute de pompieri suplimentari au fost mobilizati pentru a combate incendiile de padure. In nordul Germaniei, rafalele puternice de vant de peste 100 de kilometri pe ora au perturbat, la mijlocul saptamanii trecute, transportul feroviar si maritim. Peste 440 de turisti aflati in imposibilitatea de a parasi Insula Helgoland, din Marea Nordului, si-au petrecut noaptea de marti spre miercuri in scoli, cazarme de pompieri ori pensiuni. In Bulgaria, canicula a provocat moartea a doua persoane. Peste 50 de bulgari au lesinat pe strazile din Sofia si Plovdiv, temperaturile de peste 40 de grade fiind mult prea ridicate pentru o buna functionare a organismului. In ceea ce priveste Grecia, aceasta pare sa fie tara cea mai batuta de soarta. Parcul natural de pe Muntele Parnas, din apropierea Atenei, este in continuare cuprins de flacarile incendiului care a izbucnit joi si care a distrus mii de hectare. In pofida eforturilor depuse in ultimele patru zile de circa 210 pompieri si 300 de militari asistati de doua avioane, „exista in continuare fronturi deschise, chiar daca au mai pierdut din intensitate”, a declarat un reprezentant al autoritatilor. Potrivit primelor estimari, cel putin 2.500 hectare de padure de pe Parnas au fost distruse pana acum, dar, daca vantul continua sa se inteteasca, suprafata afectata va creste. Pompierii greci se lupta cu flacarile si in Thessalia, in centrul tarii, unde doua persoane au murit miercuri, si in regiunea turistica Pilion, din nord-estul tarii.
In sudul Pakistanului, cel putin 256 de persoane au murit si alte 250.000 au ramas fara adapost, din cauza furtunilor violente si a ciclonului tropical Yenyin, ale carui rafale au atins chiar si 130 de kilometri la ora. Ultimele capricii ale vremii au avut darul de a-i descumpani pe asiatici, care inca nu si-au revenit dupa furtunile care au provocat weekendul trecut moartea a 228 de persoane. Foto: Mediafax