Vrindavan este un oras cu totul special in India, locuit in exclusivitate de vaduve. Sotii femeilor au murit rand pe rand, superstitiile din popor spunand ca ar fi vorba de un blestem si ca o forta intunecata s-a abatut asupra localitatii si a ucis toti barbatii.
Orasul Vrindavan din nordul statului indian Utar Pradesh pare total uitat de lume. La prima vedere, strazile sunt intunecate si macabre, ca intr-un film horror. Din cand in cand, din cate o cladire, se aude cate un murmur. Este cel al femeilor din zona, de altfel singurele localnice, care se aduna sa-si spuna rugaciunile impreuna. Vrindavan are o poveste cutremuratoare. Este cunoscut mai degraba sub numele de „orasul vaduvelor”, pentru ca aici locuiesc 20.000 de femei si nimeni altcineva. Ele si-au pierdut sotii, barbatii lor murind rand pe rand, localitatea fiind locuita exclusiv de vaduve. Se crede ca asupra orasului s-a abatut un blestem, iar superstitiile din popor spun ca o forta intunecata a venit si a ucis toti barbatii. Nu se stie care este realitatea, cert este doar ca Vrindavan este un oras plin cu vaduve a caror viata nu este deloc usoara. Traiesc in conditii extrem de grele, se gospodaresc singure si sunt nevoite sa faca toate acele munci dure pe care le faceau candva sotii lor. Cele tinere se ocupa de ingrijirea celor mai in varsta, pe care le-au lasat fortele. Toate, insa, respecta cu sfintenie traditiile din India, care spun ca nu au voie sa manance decat o singura data pe zi si trebuie sa renunte la toate placerile lumesti. Timpul liber si-l petrec rugandu-se in grupuri, impreuna. Sunt fericite ca isi pot imbunatati traiul de zi cu zi de pe urma celor care le viziteaza orasul. „Orasul vaduvelor a devenit din ce in ce mai cunoscut si multi turisti sunt interesati sa ne cunoasca. Nimeni nu pleaca fara sa cumpere ceva suveniruri de la noi”, a povestit vaduva Bhajna.
Tara contrastelor
„Orasul vaduvelor” nu este singurul lucru socant din India. In zonele foarte sarace, acolo unde oamenii traiesc in totala izolare, exista ritualuri care dau oricui fiori pe sira spinarii. Astfel, in Mirgitand, localnicii obisnuiesc sa-si infiereze copiii pentru ca astfel considera ca ii feresc de boli grave. Tot in zonele sarace, navetistii care merg la zeci de kilometri de casa pentru a face rost de bani, umplu pana la refuz trenurile, imaginile fiind cutremuratoare. Oamenii isi pun viata in pericol, calatorind cocotati pe ferestre si chiar pe acoperisul trenurilor. La polul opus, se situeaza opulenta din marile orase. Zonele de afaceri sunt impanzite de oameni imbracati la patru ace, care-si etaleaza bogatia purtand bijuterii opulente si calatorind in masini ultramoderne si superluxoase. Resedintele bogatasilor, ornate cu statutete impresionante decorate cu pietre semipretioase, contrasteaza cu baracile din mahalalele aflate in apropiere. Fascinanta India este cunoscuta si gratie industriei sale cinematografice prolifice. Peliculele de la Bollywood, in care actorii stralucesc, viata este frumoasa, bogatia este la ea acasa si finalurile sunt intotdeauna fericite, reprezinta una dintre micile bucurii ale oamenilor de rand, care spera ca fanteziile de pe marele sau micul ecran s-ar putea intampla si in viata lor reala.
India
-locul 2 in lume ca numar de locuitori: 1.212.225.812 (adica peste un miliard)-locul 7 ca suprafata: 3.596.590 de kilometri patrati-densitate populatie: 329 de locuitori/kilometru patrat-35 de milioane de vaduve-tara de origine a piperului