Amatorii de senzatii tari care ajung in Nepal nu trebuie sub nicio forma sa rateze o excursie la Pokhara, un loc magic, aflat la 200 de kilometri vest de capitala tarii, Kathmandu. Aici, un britanic nonconformist, care a renuntat la viata comoda din Europa, ii poate invata cum sa imblanzeasca pasarile de prada si sa faca planorism impreuna cu acestea. Pretul nu e tocmai mic, dar, spun cei care s-au lasat pe mana lui Scott Mason, merita.
In Nepal, turistii au parte de excursii in zone cu totul si cu totul speciale, unde pot incerca lucruri pe care nu le-au mai facut niciodata. O astfel de destinatie este Pokhara, un taram magic aflat la 200 de kilometri de capitala tari, Kathmandu. Aici, in inima muntilor, un britanic in varsta de 40 de ani a imaginat un adevarat cartier general al distractiei. Nu este insa vorba despre un conglomerat de discoteci ori cluburi de noapte si nici macar despre un parc cu leagane si carusele frumos colorate. Acasa la Scott Mason, distractia inseamna altceva, mai exact sa faci planorism si sa ai drept ghid unul sau mai multi vulturi. Satul de traiul in batrana Anglie, unde si-a incercat norocul ba in domeniul financiar, ba in cel muzical, Scott Mason a luat marea hotarare sa se stabileasca in Nepal in anul 2001.
Aici s-a gandit ca ar fi locul ideal sa se ocupe de marea lui pasiune, descoperita la varsta de 11 ani, dresarea pasarilor de prada. Si pentru ca, intre timp, descoperise si planorismul, britanicul a decis sa imbine cele doua activitati care ii bucurau sufletul. Asa a aparut ideea de a face planorism in compania pasarilor. Fara sa stea prea mult pe ganduri, Mason si-a achizitionat cativa vulturi egipteni, renumiti pentru frumusete si inteligenta, i-a invatat cum sa stea in apropierea planoarelor, fara sa se sperie, si a dat drumul unei afaceri care a ajuns sa ii ocupe tot timpul. Amatorii de senzatii tari nu au intarziat sa apara, asa ca Mason a ajuns in scurt timp sa numere banii cu amandoua mainile. Pai cum altfel, cand o excursie solo cu planorul si in compania vulturului Kevin, o mica vedeta pe plan local, costa 125 de euro, in vreme ce una in tandem si, evident, alaturi de aceeasi zburatoare, e „numai” 85 de euro. Pentru 15 euro in plus, se realizeaza si o fotografie, care il imortalizeaza pe turistul temerar, atarnand de planor in inaltul cerului, cu vulturul standu-i alaturi. „Recomand oricui sa faca planorism impreuna cu vulturii. Sunt niste pasari foarte inteligente, care depisteaza cu usurinta curentii de aer care permit un zbor lin. Este minunat sa ii aveti alaturi in timp ce explorati pamantul din inaltul cerului”, si-a laudat Scott Mason afacerea.