CUBUL RUBIK, cea mai bine vândută jucărie din lume, împlineşte azi 40 de ani, iar Google i-a pregătit un Doodle interactiv.
CUBUL RUBIK este considerată a fi cea mai bine vândută jucărie din lume, cu peste 300.000.000 de cuburi vândute până în 2005. La un cub Rubik clasic, fiecare din cele şase feţe este acoperită cu 9 etichete, colorate în una din şase culori (în mod tradiţional alb, galben, portocaliu, roşu, albastru şi verde). Un mecanism de pivoţi permite rotirea independentă a fiecărei feţe, şi astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului CUBUL RUBIK, fiecare faţă trebuie să aibă o singură culoare.
Au fost descoperiţi independent mai mulţi algoritmi de rezolvare a jocului CUBUL RUBIK. Cea mai populară metodă este cea dezvoltată de David Singmaster şi publicată în cartea sa Notes on Rubik’s „Magic Cube” (Note asupra «Cubului Magic» al lui Rubik) în 1981. Acest algoritm implică rezolvarea cubului nivel cu nivel, în care întâi se rezolvă un nivel, cel de sus, apoi cel median, şi în cele din urmă şi cel de la bază. Rezolvarea jocului CUBUL RUBIK nivel cu nivel poate fi făcută în mai puţin de un minut de o persoană învăţată cu algoritmul. Printre alte soluţii generale se numără metodele „colţurile întâi” sau combinaţii de alte câteva metode. Majoritatea tutorialelor expun metoda nivel cu nivel, întrucât ea se pretează la explicarea într-un ghid pas cu pas. CUBUL RUBIK. Cum să-i dai de cap mai repede
Conform unui clip publicat pe Business Insider, primul pas este formarea unei cruci din pătrate albe pe una dintre feţe. Apoi, poate fi cu uşurinţă realizată o faţă doar din pătrate albe.
În continuare, printr-o serie de mişcări explicate mai jos, toate feţele vor avea cele 6 pătrate mici din partea inferioară de aceeaşi culoare.
Pentru a completa şi rândul de sus, trebuie început cu pătratele din colţ. Deşi la prima vedere totul pare foarte complicat, după numai câteva repetări ale procedeelor explicate, oricine va ajunge să rezolve mai rapid decât credea un cub Rubik.
CUBUL RUBIK. Poate fi rezolvat corect în cel mult 20 de mutări
Cercetătorii au calculat toate combinaţiile posibile ale cubului Rubik şi au demonstrat că o asamblare corectă a acestuia poate fi obţinută în cel mult 20 de mutări, potrivit unui studiu publicat online.
Acest studiu pune capăt unei perioade de 30 de ani de cercetări care vizau găsirea celui mai mic număr posibil de mutări pentru a rezolva această problemă geometrică tridimensională, compusă din 26 de cuburi mici, inventată în 1974 de maghiarul Rubik.
„Orice combinaţie a cubului poate fi rezolvată în 20 de mutări sau mai puţin”, a declarat Morley Davidson, de la Universitatea Kent din statul american Ohio, unul dintre principalii autori ai studiului despre CUBUL RUBIK, după ce a analizat miliardele de combinaţii posibile ale celebrului cub. Matematicianul american Morwen Thistlethwaite, de la Universitatea din Tennessee, a fost primul care a studiat această problemă matematică, demonstrând, în 1981, că maximum 52 de mutări sunt suficiente pentru a o rezolva.
După 11 ani, colegul său olandez Hans Kloosterman a îmbunătăţit acest „scor”, aducându-l la 42 de mutări, iar în august 2008, americanii Tomas Rokicki şi John Welborn l-au coborât până la 22 de mutări.
CUBUL RUBIK. Competiţii şi recorduri
S-au ţinut numeroase concursuri de rezolvare rapidă a cubului Rubik pentru a afla cine poate rezolva jocul în cel mai scurt timp. Numărul concursurilor creşte în fiecare an; între 2003 şi 2006 s-au ţinut 72 de competiţii oficiale, dintre care 33 doar în 2006.
Primul campionat mondial organizat de Guinness Book of World Records a avut loc la München la 13 martie 1981. Toate cuburile au fost mutate de 40 de ori şi lubrifiate cu parafină. Învingătorul oficial, cu un record de 38 de secunde, a fost localnicul Jury Froeschl.
Primul campionat mondial internaţional la CUBUL RUBIK s-a ţinut la Budapesta la 5 iunie 1982, şi a fost câştigat de Minh Thai, un student vietnamez din Los Angeles, cu un timp de 22,95 secunde.
După 2003, cuncursurile sunt decise de media aritmetică a celor trei încercări mediane din cinci, dar se înregistrează şi timpul cel mai bun. World Cube Association păstrează o istorie a recordurilor mondiale. [18] În 2004, WCA a impus utilizarea unui dispozitiv de cronometrare numit Stackmat.
Recordul mondial pentru o singură încercare îi aparţine olandezului Mats Valk, care în cadrul competiţiei Zonhovan Open în Belgia, a obţinut timpul de 5,55 secunde.
Cel mai reprezentativ „speedcuber” al României este Cristian Antoniu Leana, el fiind deţinătorul recordurilor naţionale de 11,88 secunde(1 încercare) şi 12,35 secunde(media din 5 încercări), ambele stabilite la Bacău Open 2012.
G.C.