Potrivit unui studiu efectuat de cercetatorii americani, consumul de ciocolata ne scapa de dureri. Astfel, rontaitul unei bucati de ciocolata, prin simpla placere de a manca a celui care o consuma, actioneaza ca un tratament natural asupra durerii. Pentru a testa efectele benefice ale ciocolatei, specialistii au inchis sobolani intr-o cusca avand partea de jos incalzita cu un bec. Cand se aprindea becul, animalele care nu primeau ciocolata ridicau labutele ca sa nu se arda, in timp ce acelea care primisera deja isi tineau labutele mult mai multa vreme jos, insensibile la durere ca urmare a ingurgitarii desertului. De-a lungul vremii s-a constatat ca consumul individual de ciocolata creste considerabil in perioadele premenstruale si, in general, atunci cand resimtim o anumita afectiune fizica, ajungand sa mancam intre 50 si 100 de grame zilnic. Ciocolata scade presiunea sangelui, are efect euforizant si favorizeaza per-formantele intelectuale.