Doctorul Florin Tudose, sef al sectiei de Psihiatrie in cadrul Spitalului Universitar, a detaliat, pentru CANCAN, simptomele pe care le au dependentii de gadgeturi
Exista maladii care nu au leac si din cauza carora oamenii mor pe capete, iar acum o noua boala ne ameninta si, desi pare greu de crezut, ne-o provocam singuri. Este vorba de dependenta de gadgeturi, adica acele dispozitive ultramoderne fara de care, practic, nu putem concepe viata de zi cu zi. Specialistii sustin ca, daca ni se iau, fie si pentru o scurta perioada de timp, celularele, computerele, televizorul si alte obiecte asemanatoare, intram in sevraj, comportandu-ne la fel de haotic precum dependentii de droguri, alcool sau fumat.
Fie ca recunoastem sau nu, este de neconceput ca o persoana moderna sa nu aiba telefon mobil, calculator si alte gadgeturi care mai de care mai sofisticate. Au ajuns sa faca parte din familia noastra, viata cotidiana fiind greu de imaginat fara ele. Ce se intampla, insa, daca la un moment dat suntem pusi in situatia de a renunta pur si simplu la aceste gadgeturi? Raspunsul este absolut halucinant: ajungem sa ne comportam la fel de haotic precum persoanele dependente de droguri, alcool si fumat, pentru ca ne simtim pierduti iremediabil si rupti de lume. Toate aceste simptome sunt insa semnul unei boli cel putin la fel de grava precum acele maladii carora medicii nu le-au gasit leac si care omoara milioane de oameni din intreaga lume.
Vorbim aici despre boala lumii moderne, si anume dependenta de electronice. Recent, 200 de studenti de la Universitatea americana Maryland au facut un experiment. Au stat, timp de 24 de ore, departe de telefoanele mobile si computere, descriind apoi cum s-au simtit. Rezultatele studiului au scos la iveala ca voluntarii implicati au avut reactii care mai de care mai ciudate, semn ca erau dependenti de gadgeturile lor. „Cei mai multi dintre studentii participanti la experiment au descris simptome precum stare de nervozitate maxima, agitatie, imposibilitatea de a se concentra asupra a ceea ce aveau de facut.
Comportamentul lor a fost aproape identic cu acela al unui dependent de droguri care, neavand la indemana substanta care sa-i creeze acea impresie de falsa euforie, intra in sevraj. Ba mai mult, au fost tradati si de gesturi: la fiecare cateva secunde, duceau mana spre acele locuri in care stiau ei ca tin, in mod normal, acele gadgeturi fara de care nu pot trai”, a explicat cercetatoarea Theodora Philips. De altfel, in lumea intreaga, se fac tot felul de experimente prin care se testeaza dependenta de gadgeturi a omului modern.
Tratament lung si complicat
Doctorul Florin Tudose, sef al sectiei de Psihiatrie in cadrul Spitalului Universitar, a detaliat, pentru CANCAN, simptomele pe care le au dependentii de gadgeturi. „Telefonul mobil scade atentia in mod catastrofal, vorbitorul agitandu-se si gesticuland ca si cum celalalt ar fi in fata lui. Dependenta de celular dezvolta nevroze, tulburari de atentie, stare de oboseala nejustificata, tulburari de somn, cei suferinzi de aceasta boala a lumii moderne putand avea chiar accidente grave de circulatie, daca sofeaza”, ne-a spus specialistul roman. „Dependentii de computer ajung sa creada ca au puterea de a controla lumea, desi este o aberatie.
Mai mult, isi creeaza propria lume, care nu are nicio legatura cu realitatea. In timp, se izoleaza si incep sa aiba tot felul de fobii. Avem pacienti care nu mai pot avea relatii reale cu partenerii din viata lor pentru ca sunt dependenti de sexul virtual pe internet”, a adaugat el. Nici privitul la televizor nu este mai sanatos, specialistul roman explicand de ce: „Privitul la TV schimba undele creierului pentru ca imaginea se schimba la fiecare trei secunde si telespectatorul nu poate memora la fel de bine ca atunci cand citeste.
Dependenta de televizor duce la obezitate, probleme de vedere, tulburari ale circulatiei sangvine si chiar boli psihice, pentru ca bolnavii nu mai au acea comunicare reala pentru care creierul lor este programat”. Obsedatilor de tehnologie, expertii le recomanda sa mai faca pauze de utilizare a acestora, incercand sa interactioneze pe viu cu semenii lor. Tratamentul dependentilor este lung si complicat. Pe langa consiliere psihologica sau terapie psihiatrica, revenirea la viata normala inseamna miscare multa, cat mai putin timp acordat acestor aparate, plimbari in aer liber, citirea cartilor si intalnirile fata in fata cu amicii.
Speriati de intuneric, pierduti fara masina
Psihoterapeutul Lena Rusti ne avertizeaza asupra consecintelor neplacute pe care le poate avea lipsa acestora din viata noastra de zi cu zi.
La fel ca telefoanele mobile, televizorul si calculatorul, si automobilul si electricitatea ne pot crea dependenta. Psihoterapeutul Lena Rusti ne-a oferit amanunte despre simptomele pe care le-am putea avea atunci cand suntem privati de aceste doua lucruri, care ne creeaza o dependenta ce ne schimba modul de perceptie si de gandire, expunandu-ne la diverse riscuri din punct de vedere al sanatatii fizice si mentale.
Folosite in exces, aceste lucruri care ne imbunatatesc viata si ne fac sa fim in pas cu tehnologia, duc la urmari dintre cele mai severe. „Cu cat o persoana are un automobil mai scump, cu atat are mai multa incredere in sine. Cand insa nu mai are masina la dispozitie, persoana respectiva nu mai este sigura pe sine, nu mai stie cum sa reactioneze si isi pierde echilibrul psihic”, a explicat, pentru CANCAN, psihoterapeutul Lena Rusti.
„In ceea ce priveste dependenta de curent electric, aceasta difera de la o persoana la alta. Cand nu mai au electricitate, unii oameni sunt speriati de neprevazut, de frica teribila de a nu fi atacati de hoti si violatori, in timp ce altii se tem pur si simplu de intuneric. De fapt, este vorba de o fobie, care, de cele mai multe ori, nu este in raport cu realitatea, ci in raport cu modul in care interpreteaza fiecare individ realitatea”, a adaugat specialista.