Raymond Kurzweil si-a petrecut mare parte din cariera incercand sa demonstreze ca, la un moment dat, computerele vor deveni mai inteligente decat oamenii. Specialistul este ferm convins ca in anul 2045 va avea loc aceasta transformare si, implicit, sfarsitul civilizatiei umane asa cum o stim noi.
O persoana care, in 1965, la varsta de doar 17 ani, a realizat un computer capabil sa compuna muzica, este una care exceleaza prin inteligenta. Acest om este Raymond Kurzweil, un reputat om de stiinta din SUA. Dupa indelungi studii in domeniul IT, Kurzweil a ajuns la concluzia ca ne apropiem cu pasi repzi de momentul in care computerele vor deveni tot mai puternice, mai rapide si mai inteligente decat mintea omeneasca. Asta se va intampla mai curand decat am putea crede, respectiv in anul 2045, mai exact peste 35 de ani. Potrivit lui Kurzweil, cand acest lucru se va intampla, mintea noastra si civilizatia vor fi definitiv transformate. In acel an, estimeaza expertul citat de „Time Magazine”, cantitatea de inteligenta artificiala va fi de un miliard de ori mai mare decat suma intregii inteligente umane existente in prezent. De altfel, in ultima vreme, au aparut pe piata tot felul de inventii ultrasofisticate, care vin sa justifice teoria lui Kurzweil. Recent, supercomputerul Watson de la IBM a raspuns corect la cele mai multe intrebari si a castigat detasat concursul de cultura generala „Jeopardy” („Risti si castigi”), obtinand mai multi bani decat cei doi oponenti umani la un loc. Watson a terminat cu 77.000 de dolari, de trei ori mai mult decat locul secund, dar marele castig este ca un computer a putut intelege intrebarile puse de om si apoi a fost capabil sa gaseasca raspunsurile corecte intr-o baza de date uriasa. Watson nu a fost conectat la internet pe parcursul concursului, insa a avut o baza de date echivalenta cu un milion de carti. O companie sud-coreeana a scos pe piata un frigider care ne ofera retetele mancarurilor preferate, are speaker, ecran touch-screen si wi-fi, Twitter, radio online, calendar, album foto si un notepad tocmai bun pentru a desena mesaje pentru alti membri ai familiei. O alta companie de electrocasnice a creat frigiderul echipat cu TV, care face inventarul alimentelor, lista de cumparaturi si te avertizeaza cand se termina sau se strica proviziile.
Vor da replici destepte la petreceri
Cu ajutorul puterii si vitezei, computerele vor putea inmagazina tot ce inregistram noi in mintea noastra, inclusiv constiinta. Acestea vor fi capabile nu doar de efectuarea unor calcule rapide sau compunerea muzicii, dar si de condusul masinii, gandirea si scrierea cartilor, luarea unor decizii etice, aprecierea unei picturi si chiar emiterea unor replici inteligente si acide la o petrecere. „Este imposibil sa prezici comportamentul acestor inteligente superioare omului, cu care la un moment dat vom imparti Planeta. De aceea si exista o multime de teorii in acest sens”, a afirmat omul de stiinta. O ipoteza ar fi aceea conform careia este posibil sa ne contopim cu computerele si sa devenim cyborgi superinteligenti, folosindu-ne de computere pentru a ne extinde capacitatile intelectuale. O alta ipoteza ar fi aceea conform careia computerele s-ar putea revolta impotriva noastra si ne vor anihila, la fel cum se intampla in filmul „Terminator”, cu Arnold Schwarzenegger. Exista si specialisti care sunt de parere ca inteligenta artificiala ne va ajuta sa tratam efectele batranetii si ne vor prelungi viata la infinit. Poate vom ajunge sa ne fie scanate constiintele si vom trai in computere, ca software, precum in celebra pelicula „Matrix”, in care rolul principal a fost interpretat magistral de actorul american Keanu Reeves. „Orice teorie am alege, un lucru este cert: specia umana va fi transformata in ceva ce nu va mai semana cu ceea ce suntem in acest moment in timp. Multi dintre cei care sunt in viata azi vor ajunge sa fie functionali vesnic”, a mai spus Kurzweil.