Transformare. Aceasta cofetarie amplasata in zona Salii Palatului a fost candva o toaleta publica Alexandra Nastase Dincolo de alte multe lipsuri, Bucurestiul sta prost si la capitolul WC-uri publice. Daca esti pe strada si, Doamne fereste, ai nevoie sa mergi la toaleta, exista toate sansele sa nu gasesti nici una in apropiere.
Si asta pentru ca WC -urile publice din Capitala sunt pe cale de disparitie. Majoritatea au fost transformate in baruri, cofetarii si magazine de piese auto. Altele au fost abandonate si se afla intr-o stare avansata de degradare. Toaletele ecologice raman singura solutie la indemana bucurestenilor „in situatii de criza”. Problema este ca si aceste WC-uri sunt amplasate mai mult in parcuri. Daca sunteti „prinsi pe picior gresit”, nu va ramane altceva de facut decat sa folositi o astfel de toaleta. Atat un WC public, cat si unul ecologic, arata la fel de rau. Ambele sunt la fel de insalubre, in plus, ca sa folosesti unul public, culmea, mai trebuie sa si platesti. „Este foarte murdar si te pune sa scoti din buzunar 0,8 lei, asta in conditiile in care pana si tufele sunt mult mai curate”, ne-a spus indignata Smaranda Ilie, o tanara care tocmai iesea de la toaleta publica din Pasajul de la Universitate. Bucurestenii care iau masa la fast-food-urile de aici trebuie sa-si faca nevoile tot la aceeasi toaleta publica. Si asta pentru ca restaurantele de la metrou nu au propriile WC-uri. „De foarte multe ori nici nu mai pot sa stau sa-mi termin masa. Vine un miros de la toaleta, care taie pofta de mancare chiar si celui mai infometat trecator”, ne-a povestit Adrian Scutariu.
In zonele mai aglomerate au fost montate cabine ecologice, insa si acestea arata intr-un hal fara de hal. Sunt mizerabile, iar vara mirosul devine insuportabil. „Aici macar nu dai bani, deci nu poti sa ai pretentii. Oricum sunt sub orice critica. Cand am nevoie incerc sa merg in institutii, dar cu greu ma lasa sa intru”, ne-a spus Irina Anton. Din pacate, nu toti pot alege unde sa mearga la toaleta. Viorel Ababei lucreaza in parcul Cismigiu. Pentru el singura sansa este cabina ecologica. „Sa vedeti ce mizerie este aici in week-end cand parcul este aglomerat”, ni s-a plans barbatul. Fotografii: Laura Dobre