La inceputul acestei luni, Patriarhia a anuntat ca va incepe o inventariere a moastelor din tara. Numai in Capiatala, potrivit site-urilor religioase, exista in jur de 70 de racle cu oseminte sfiinte.
Unul dintre cele mai importante locuri, daca nu chiar „centrul” moastelor din Capitala, este Pariarhia Romana. Aici vin zeci de oameni zilnic pentru a se ruga la moasftele Sfintilor Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestiului si Constantin si Elena. Despre primul se spune ca inainte de a muri, s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu, fiind acoperit in timp de apele raului.
Moastele sale au fost gasite de o tanara, care a avut o revelatie. “I s-a aratat Sfantul Dimitrie Basarabov, care i-ar fi spus: „Daca parintii tai ma vor scoate din apa, eu te voi tamadui”. Parintii vor merge la locul indicat in vis, langa raul Lom, si vor gasi trupul neputrezit al sSfantului, intre doua pietre”, noteaza site-ul crestinortodox.ro. Sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena este strans legata de taina si puterea Sfintei Cruci, semnul central al religiei crestine. Mai exact, Sfantului Constantin i s-a aratat pe cerul amiezii semnul Crucii spre biruinta.
Biserica vedetelor “ascunde” moastele Sfantului Mina
Biserica Sfantul Mina din Capitala, care este cunoscuta si ca biserica vedetelor, “ascunde” in interior moastele Sfantului Mina.
Potrivit site-ului crestinortodox.ro, acesta este sfantul care ii ocroteste pe pagubiti, pe cei nedreptatiti in procese, dar si celor ce au pierdut ceva sau au fost inselati. Aici se aduna mii de oameni pe 11 noiembrie pentru a se ruga la moastele mucenicului Mina.
Biserica Podeanu, sanctuarul tinerilor ghinionisti in dragoste
Biserica Podeanu isi are numele de la principalul ei ctitor, Podeanu Nicolae, care impreuna cu sotia sa Ecaterina au donat terenul si agoniseala lor pentru ridicarea bisericii. Lacasul de cult este singurul din Romania care adaposteste moastele unuia dintre cei 12 Apostoli ai Mantuitorului – Sfantul Apostol Simon Zilotul, care a propovaduit credinta pe meleaguri indepartate de tara sa, din Egipt in Mauritania, din Bretania pana in Persia, mai noteaza aceeasi sursa.
In folclorul popular Sfantul este ocrotitotul casatariilor, iar legendele spun ca multi tineri care nu isi gaseau perechea s-au cununat aici, dupa ce au asistat la acatistul citit in fiecare luni seara.
Nimic nu se compara cu coada de la moastele din Giulesti
Cavoul parintelui Ilie Lacatusu a facut inconjorul Romaniei. De peste 10 aini aici se strang sute de oameni, care vin cu diferite probleme sa se roage la capataiul acestuia. Joi, cand este program de vizitare, coada se intindea pe zeci de metri, iar peste 100 de persoane asteptau in cimitir sa intre la preotul Ilie Lacatusu.
De asemenea, printre credinciosi am zarit chair si un barbat imbracat in straie preotesti. Daca in bisericile Patriarhiei nu te costa nimic sa te inchini si sa te rogi la mostele sfinte, aici aproape fiecare persoana lasa dupa posibilitati intre 5 si 10 lei. “Am venit din Pitesti special ca sa ma inchin la moaste. Sper sa-mi gasesc de munca, pentru ca sunt somera de aproape doi ani si nu se lipeste niciun job de mine”, ne arunca cateva vorbe o doamna.
Totul a inceput in 1998, cand familia a vrut sa o ingroape pe sotia parintelui Ilie Lacatusu, cand au observant ca trupul sau era perfect intreg, foarte usor si emana un miros placut. Familia a incercat sa-l canonizeze pe preot, dar lucrul acesta nu s-a intamplat. (Alex Saulea)