Banii jos! Recuperatorii vor folosi toate mijloacele legale pentru a scoate banii de la rau-platnicii care au dat tepe bancilor Constrangere. Firmele de recuperare ii vor obliga pe restantieri sa-si plateasca datoriile la banci Arpad Dobre Bancile care nu mai spera sa-si primeasca banii de la restantieri vor vinde aceste creante firmelor de recuperare. Afacerea pare sa fie profitabila pentru ambele parti, bancile obtinand macar o parte din sume, iar recuperatorii – un comision bun. Singurii perdanti vor fi, evident, rau-platnicii, pentru care sunt pregatite mijloace de constrangere legale. In prezent exista aproape un sfert de milion de restantieri aflati in evidentele bancilor si ale Biroului de Credit, in crestere cu peste 30% de la inceputul acestui an.
Printre firmele care au ca obiect de activitate recuperarea de creante se numara si Coface Romania. Directorul general al firmei, Cristian Ionescu, a declarat recent ca, daca firma pe care o conduce ar cumpara creantele bancilor cu un pret reprezentand 10% din valoarea creditelor si ar putea recupera 15%, afacerea ar fi destul de buna. Printre firmele care se ocupa de recuperarea datoriilor de orice fel se mai numara si Urban&Asociatii. In Romania sunt aproape 250.000 de restantieri la plata creditelor bancare
Potrivit datelor oficiale, restanta medie a persoanelor fizice catre sistemul bancar era in aprilie de circa 480 de euro, fata de o medie de 300 de euro in luna martie. Pe de alta parte, Coface informeaza ca are circa 35.000 de cazuri deschise pentru recuperarea de creante de la persoane fizice. Valoarea totala a acestora este de aproximativ 20 de milioane de euro, calculata la o valoare medie de 600 de euro de persoana. In prezent, rata medie de recuperare a creantelor de la populatie pentru creditele bancare contractate este de 25-30% in mediul urban, in timp ce la sate nivelul acesteia scade sub 10%.
Numarul restantierilor care au rate in euro si le platesc in lei ar putea creste, in cazul in care moneda nationala se va deprecia. Tot mai multi bancheri dau ca sigura si iminenta o „corectie” a cursului leu/euro, in sensul devalorizarii monedei nationale. Directorul general al Ingbank Romania, Misu Negritoiu, a precizat ca leul este supraapreciat, iar aceasta apreciere nu mai poate continua.