ALTCEVA cu DAN CIOTOI! Cele mai frumoase melodii ale „prințișorului” muzicii de petrecere
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Știri interne » Unitatea militara unde au fost impuscati sotii Ceausescu a fost transformata in muzeu. Cat e taxa de intrare

Unitatea militara unde au fost impuscati sotii Ceausescu a fost transformata in muzeu. Cat e taxa de intrare

De: Cancan 04/09/2013 | 11:09
Unitatea militara unde au fost impuscati sotii Ceausescu a fost transformata in muzeu. Cat e taxa de intrare

Fosta unitate militara din Targoviste unde au fost impuscati sotii Nicolae si Elena Ceausescu, pe 25 decembrie 1989, a fost inaugurata marti ca punct muzeal al Complexului Curtea Domneasca.

„Ne bucuram sa avem alaturi de noi o serie de personalitati publice dambovitene, politicieni, ofiteri activi sau in retragere, revolutionari, oameni de cultura, reprezentanti ai arhiepiscopiei Targoviste si nu in ultimul rand, dumneavoastra, publicul larg. (…) Este o expozitie care se subsumeaza activitatii Muzeului de Istorie, este o expozitie care va fi deschisa in cateva minute si in care vizitatorii vor putea vedea o parte din istoria noastra recenta. Este vorba de amenajarea acelor spatii care au avut legatura cu momentul decembrie 1989”, a spus directorul Complexului Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste, Ovidiu Carstina, marti, la inaugurarea punctului muzeal.

Nicolae si Elena Ceausescu - 2

„Este o expozitie care se deschide ca urmare a solicitarilor numeroase din partea cetatenilor, foarte multi straini, care si-au exprimat intentia de a veni la Targoviste pentru a vedea acest loc. (…) Expozitia se doreste a fi una care reface aceste spatii, asa cum se aflau ele la momentul respectiv, sau cat mai aproape de momentul respectiv, perioada 22-25 decembrie, fara a-si propune sa faca alte legaturi sau fara a avea in acest discurs expozitional piese care sa faca referire la perioada de dinainte de 1989, la cultul personalitatii sau alte lucruri care ar putea starni polemici sau discutii. In ceea ce ma priveste, sunt bucuros ca putem deschide o expozitie de o asemenea anvergura si sunt convins ca publicul va veni la Targoviste si pentru acest lucru”, a mai spus Ovidiu Carstina.

La randul sau, prezent la eveniment, Dinu Zamfirescu, membru al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), a declarat despre punctul muzeal: „Noi si cei din Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului il consideram ca o parte din istorie noastra recenta, o parte care trebuie cunoscuta, asumata, pentru ca este normal sa ne asumam istoria cu bune si cu rele. (…) In primul rand, inca din studentie, eu m-am manifestat public impotriva pedepsei cu moartea. Asta e un fel de numitor comun. Pe urma, in legatura cu evenimentele care au avut loc aici, in decembrie 1989, nu ma aflam in tara, eram exilat, ma aflam la Paris si, evident, ca un om care am suferit in tara, am fost detinut politic, arestat de mai multe ori, eram implicat si acolo in lupta impotriva regimului si in incercarile de destabilizare a regimului, implicit ale cuplului Ceausescu”, a declarat acesta.

Nicolae si Elena Ceausescu - 3

De asemenea, Zamfirescu a povestit ca, in decembrie 1989, aflat fiind in Paris, un canal al televiziunii franceze i-a cerut sa comenteze evenimentele care aveau loc in Romania.

„La 25 decembrie, cand se faceau stiri, apar pe niste ecrane, care nu se vedeau decat pentru cei care stateam la masa respectiva, evenimentele si primele imagini ale executiei cuplului Ceausescu. Imediat s-a intrerupt emisiunea si prezentatorul de stiri spune ‘In momentul acesta, primim stirea ca sotii Ceausescu au fost executati in Romania, va prezentam imagini’ si ma roaga sa comentez acest eveniment”, a adaugat Zamfirescu.

Acesta si-a amintit ca, fiind solicitat sa comenteze evenimentele, a spus in platoul emisiunii: „Cred ca este prima mare greseala a noii puteri care s-a instalat in Romania, deoarece acesti oameni nu trebuiau imediat executati, ci trebuia mai intai sa dezvaluie o serie de secrete atat pe plan intern, cat si pe plan extern si ca se temeau de niste dezvaluiri care ar putea sa-i jeneze”.

„Au trecut ani si n-as mai fi spus acelasi lucru (privind executarea, n.r.), pentru ca s-ar fi putut intampla ca, daca Ceausescu ar fi trait, sa fi ajuns cel putin senator in Romania”, a mai spus Zamfirescu.

Pe de alta parte, directorului Complexului Muzeal Curtea Domneasca, Ovidiu Carstina, le-a multumit generalului Andrei Kemenici si colonelului Ioan Tecu pentru ajutorul acordat pentru amenajarea spatiilor „asa cum erau in acele zile de decembrie”.

Nicolae si Elena Ceausescu - 4

Totodata, profesorul universitar Ion Calafeteanu a declarat ca unitatea militara din Targoviste a insemnat, pe 25 decembrie 1989, sfarsitul unei perioade de lupta.

„Este o perioada care incepe pe 16 decembrie, la Timisoara, si se termina pe 25 decembrie, aici. Nu e sfarsitul Revolutiei. Este sfarsitul perioadei in care oamenii au murit, in care s-a tras, in care toti am tremurat pentru ca nu stiam ce se va intampla. Ceea ce s-a intamplat aici pe 25 decembrie, mie, personal, mi-a dat liniste. Am stiut ca in acel moment s-a terminat si ca ne putem gandi la un viitor mai bun. Si nu cred ca a fost o experienta personala”, a spus acesta. Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu, a declarat, marti, ca si-a propus sa puna in valoare „cladirile de patrimoniu si sa aduca in atentia publicului larg momente de istorie care s-au intamplat la Targoviste”.

„Istoria acestor locuri nu tine doar de 1989. (…) In 1899, s-a pus bazele Scolii de cavalerie, piatra de temelie a pus-o Ferdinand I impreuna cu generalul, mai tarziu maresalul Averescu, din 1914 pana in 1948, aici a functionat o Scoala de cavalerie, unde au trecut ofiteri si generali importanti ai Armatei Romane. (…) Dupa 1948, aici a fost o unitate militara. 1989. S-a discutat mult, s-au spus lucruri importante si astazi. Este un moment care marcheaza, dincolo de controverse, desprinderea noastra de un regim politic totalitar si inceputul unei etape noi, a unei etape in care s-au afirmat valorile democratiei moderne”, a spus Tutuianu.

Nicolae si Elena Ceausescu - 5

El a afirmat ca zona unitatii militare a fost abandonata, spunand ca intentioneaza pe viitor sa dezvolte partea care tine de istoria Scolii de cavalerie. Pe de alta parte, Tutuianu a precizat ca, pentru amenajarea spatiului muzeului, a fost cheltuita suma de 17.000 de lei.

La inceputul lunii august, Ovidiu Carstina a spus, intr-o conferinta, ca vizitatorii vor putea sa vada zidul unde au fost impuscati sotii Ceausescu.

„Au fost revopsite interioarele cladirii cu aceleasi culori care erau in 1989, va fi adus mobilierul din acea perioada, deja exista paturile unde au dormit sotii Ceausescu inainte de executie. Sunt niste paturi simple, de cazarma. Cladirea, aflata in curtea in care este Inspectoratul Judetean de Jandarmi, a ramas conservata, nu a fost nevoie decat de vopsire si de inlocuirea geamurilor. La ferestrele camerei unde au stat, peste noapte, sotii Ceausescu inainte de executie sunt gratii. In camera sunt trei paturi, unul dintre ele pentru soldatul care ii pazea. Cladirea a stat nefolosita timp de aproximativ 15 ani. Am amenajat ca atare holurile, spatiul comandantului, acolo unde li s-a luat tensiunea inainte de a se pune in practica sentinta. De asemenea, amenajam camera in care a functionat acel tribunal si, nu in ultimul rand, dormitorul in care sotii Ceausescu au petrecut ultima noapte.Vizitatorii vor vedea zidul unde au fost impuscati sotii Ceausescu. Punctul muzeal va functiona ca expozitie a Muzeului de Istorie. Ne-am gandit ca pe langa aceste spatii pe care le-am amenajat sa avem in holul central o expozitie legata de scoala de cavalerie, pentru ca nu trebuie uitat faptul ca aceasta cladire este un monument istoric, in perioada 1893-1914 a existat aici Scoala de cavalerie”, a mai declarat atunci Carstina.

Pretul biletului pentru vizitarea acestui punct muzeal va fi de 7 lei.

R.N.

banner

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Elena Cârstea, de nerecunoscut după ce a suferit un atac cerebral! Cum arată astăzi artista, la 63 de ani
Elena Cârstea, de nerecunoscut după ce a suferit un atac cerebral! Cum arată astăzi artista,...
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie,  de Revelion
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
Vedetele din România au ieşit afară la zăpadă… dezbrăcate! Cum s-au pozat Diana Munteanu, Otniela Sandu sau Nicoleta Nucă
Vedetele din România au ieşit afară la zăpadă… dezbrăcate! Cum s-au pozat Diana Munteanu, Otniela...
Mihai Trăistariu are 8 cântări în noaptea de Revelion. Câți bani cere pentru 45 de minute? „Iese o sumă frumușică cât să mai plătesc ratele la bancă”  Ce tradiție respectă la cumpăna dintre ani
Mihai Trăistariu are 8 cântări în noaptea de Revelion. Câți bani cere pentru 45 de...
El este Cosmin, adolescentul de 17 ani care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului. Părinții au cedat când și-au văzut băiatul fără viață și s-au prăbușit pe asfalt, lângă trupul neînsuflețit al acestuia. Scene dramatice după tragedie
El este Cosmin, adolescentul de 17 ani care a murit călcat de autobuz în Valea...
Horoscop 2025 pentru români, cu Cristina Demetrescu: „Nu sunt zvonuri, va fi un an auster”. Cele mai norocoase zodii și lunile benefice
Horoscop 2025 pentru români, cu Cristina Demetrescu: „Nu sunt zvonuri, va fi un an auster”....
Centrul de putere al Europei se schimbă. Cum ar putea arăta următoarea ordine mondială
Centrul de putere al Europei se schimbă. Cum ar putea arăta următoarea ordine mondială
„Cine sunt eu”. Ce spune Cătălin Berenghi, bărbatul care a amenințat-o pe judecătoarea din dosarul lui Călin Georgescu
„Cine sunt eu”. Ce spune Cătălin Berenghi, bărbatul care a amenințat-o pe judecătoarea din dosarul...
Care este presiunea corectă în anvelope când temperatura scade sub 0 grade Celsius?
Care este presiunea corectă în anvelope când temperatura scade sub 0 grade Celsius?
Doliu în lumea medicală din România! Medicul Florentina Vlădăreanu, fost lider al Institutului Național de Hematologie Transfuzională s-a stins din viață
Doliu în lumea medicală din România! Medicul Florentina Vlădăreanu, fost lider al Institutului Național de...
"Nu avem liniște” Ce a apărut la mormântul Andreei Cuciuc, la 40 de zile de...
Culiță Sterp a vorbit despre motivul despărțirii de Carmen de la Sălciua și momentul în care și-a oferit o nouă șansă alături de Daniela. “Nu am fost nici eu ușă de biserică și am făcut greșeli.”
Culiță Sterp a vorbit despre motivul despărțirii de Carmen de la Sălciua și momentul în...
Aterizarea forțată a avionului care a decolat de la București spre Zurich s-a transformat într-o tragedie! Un însoțitor de zbor a murit, după ce a ajuns la spital în stare gravă. Ce a transmis compania aeriană?
Aterizarea forțată a avionului care a decolat de la București spre Zurich s-a transformat într-o...
Lista scumpirilor din 2025. Cu cât vor crește cheltuielile anuale ale unui cuplu, după majorarea prețurilor
Lista scumpirilor din 2025. Cu cât vor crește cheltuielile anuale ale unui cuplu, după majorarea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Zilele trecute, soacra și nevasta m-au tocat, când una, când alta....
BANCUL ZILEI. Bulă: - Zilele trecute, soacra și nevasta m-au tocat, când una, când alta....
Galaxy S25 va fi mai SCUMP decât te așteptai!
Galaxy S25 va fi mai SCUMP decât te așteptai!
DE NERATAT: Fenomen astronomic RAR în noaptea de Revelion!
DE NERATAT: Fenomen astronomic RAR în noaptea de Revelion!
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Mesajul astrelor pentru zodii, 1 ianuarie 2025. Berbecul e ambițios. Capitol nou pentru Săgetător
Mesajul astrelor pentru zodii, 1 ianuarie 2025. Berbecul e ambițios. Capitol nou pentru Săgetător
Acesta este cel mai murdar obiect din bucătăria ta. Atrage bacteriile ca un magnet, dar puțini știu acest lucru
Acesta este cel mai murdar obiect din bucătăria ta. Atrage bacteriile ca un magnet, dar...
Bomba anului despre Călin Georgescu. S-a aflat planul lui Donald Trump în România: Are nevoie de el
Bomba anului despre Călin Georgescu. S-a aflat planul lui Donald Trump în România: Are nevoie...
Monica Bîrlădeanu, anunţ pe Instagram la câteva luni de la nunta cu doctorul Gheorghiţă
Monica Bîrlădeanu, anunţ pe Instagram la câteva luni de la nunta cu doctorul Gheorghiţă
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Decizia Curţii de Apel Bucureşti în procesul intentat de Călin Georgescu: Alegerile rămân anulate
Decizia Curţii de Apel Bucureşti în procesul intentat de Călin Georgescu: Alegerile rămân anulate
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
Cinci aplicații care vor face furori în 2025. Schimbă viața complet
Cinci aplicații care vor face furori în 2025. Schimbă viața complet
Cum petreceau românii Revelionul în comunism. Era singura noapte din an când nu se întrerupea electricitatea
Cum petreceau românii Revelionul în comunism. Era singura noapte din an când nu se întrerupea...
La 50 de ani, Loredana, soţia lui Andrei Nicolescu arată fabulos! Ce studii are femeia care este de o frumuseţe răpitoare
La 50 de ani, Loredana, soţia lui Andrei Nicolescu arată fabulos! Ce studii are femeia...
Revelionul cel neBUN 2025. Cei mai iubiți artiști au adus zece dueluri de nota zece! Ilona și Ristei, show la superlativ
Revelionul cel neBUN 2025. Cei mai iubiți artiști au adus zece dueluri de nota zece!...
Filmulețul cu Andra și tatăl ei, viral pe TikTok: “Când vrei să faci un moment frumos dar nu te ascultă nici tata!”
Filmulețul cu Andra și tatăl ei, viral pe TikTok: “Când vrei să faci un moment...
Ce să nu faci niciodată pe 1 ianuarie dacă vrei să ai noroc. Tradiții și obiceiuri în prima zi din an
Ce să nu faci niciodată pe 1 ianuarie dacă vrei să ai noroc. Tradiții și...
Temperatura la care să gătești peștele ca să iasă fraged și suculent. Greșeala pe care multe gospodine o fac atunci când îl prepară
Temperatura la care să gătești peștele ca să iasă fraged și suculent. Greșeala pe care...
De ce urăște Teo Trandafir sărbătorile de iarnă. Nu vrea să audă de petreceri: „Am stat în perfuzii 14 ore”
De ce urăște Teo Trandafir sărbătorile de iarnă. Nu vrea să audă de petreceri: „Am...
×