Cale lunga. Din cauza lucrarilor de amenajare, drumul spre mare cu trenul dureaza mai multe ore Incredibil. Un ziar Cancan se vinde cu 2 lei, de patru ori mai mult decat pretul de la taraba, iar doua reviste „National Geographic” au ajuns sa coste 34 de lei Adrian David, Andrei Dumitrescu Calatoriile spre mare cu trenul intind la maximum nervii calatorilor. Indiferent daca aleg sa mearga cu acceleratul sau se urca intr-un Inter City, durata calatoriei este aceeasi: aproximativ cinci ore din Gara de Nord pana la Constanta si mai mult de sapte ore pana la Mangalia. Necazul unora se transforma, insa, in norocul altora. Singurii care profita de pe urma drumului lung sunt vanzatorii volanti, care scot bani frumosi din ziare sau mancare la preturi mult mai mari decat cele din magazine.
Calatorii ghinionisti care uita sa-si cumpere ziare din gara, dar au chef sa citeasca ceva pe tren pentru a trece timpul mai repede, sunt tinta preferata a vanzatorilor volanti. „Am vrut sa cumpar mai multe ziare si o revista, doua. Am ramas cu gura cascata cand am vazut cu cat le vand. Mi-a cerut 2 lei pentru Cancan. Si revistele pentru femei costau 20 de lei, ca sa nu mai zic ca mi-a cerut 34 de lei pentru doua reviste „National Geographic”. Nu mi-a venit sa cred, dar nu prea am avut de ales si am cumparat cateva ziare”, a marturisit Virgil Maior, unul dintre turistii care au plecat, zilele trecute, din Capitala spre litoral. Dupa vanzatorii de ziare, apar cei care vand mancare sau apa. Preturile sunt si ele pe masura: o apa minerala la jumatate de litru sau un sandvis minuscul costa cel putin 3 lei. Orele trec greu, trenurile merg cu viteze foarte mici din cauza lucrarilor la infrastructura, asa ca multi turisti ajung sa cumpere produsele, in ciuda preturilor astronomice. Nu pot scapa, insa, de sentimentul ca au fost jecmaniti si singurul lucru pe care-l mai doresc este sa ajunga odata la destinatie.
In weekendurile din lunile iulie si august, gradul de ocupare de pe litoralul romanesc a fost de 110%. Ministrul Turismului, Ovidiu Silaghi, a declarat, ieri, ca acest lucru este posibil in conditiile in care la dispozitia turistilor exista 20.000 de locuri de cazare, la vile si case particulare, nedeclarate, unde se ofera, de fapt, pachete de servicii „la negru”. Oficialul a mai anuntat ca aceia care vor vrea sa mearga in discotecile ce functioneaza in aer liber vor avea acces nelimitat. Ministrul Turismului a explicat ca, desi acestea trebuiau sa fie inchise dupa ora unu noaptea, au continuat sa functioneze. Si aceasta pentru ca legea este interpretabila, iar in ordonanta prin care se cerea oprirea activitatii nocturne, cuvantul „suspendare” a fost inteles ca o intrerupere temporara, care poate dura doar cateva minute. (A.N.)
Plajele din statiunile de pe litoral care au fost afectate de inundatii vor fi gata, de astazi, sa-si primeasca din nou turistii. Potrivit Administratiei Nationale Apele Romane, lucrarile de refacere a zonelor cu probleme au costat autoritatile 500.000 de lei. Pentru reabilitarea acestora au fost folosite 2.500 de tone de nisip, care a fost scos din mare. (A.N.)