Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este cunoscuta sub denumirea de Sfanta Maria Mica si este echivalenta incheieriii verii si inceputul toamnei.
Totodata, randunelele isi incep pelerinajul spre meleaguri de iernat, plecarea lor fiind considerata in traditia populara un indiciu al timpului propice inceperii muncilor agricole de toamna.
In multe zone ale tarii se organizeaza targuri si iarmaroace, insotite de voie buna, de cantari si petreceri campenesti.
Ca orice sarbatoare care trebuia tinuta si sfintita prin incetarea oricaror treburi gospodaresti, in ziua de 8 septembrie sunt interzise activitatile domestice importante.
Femeile care vor sa nasca usor trebuie sa se roage Fecioarei Marii si Sfintilor Ioachim si Ana pentru „dezlegarea pantecelui”. Si aceste zile lucrul in gospodarie sau preparatul bucatelor sunt interzise sau in caz contrar vei abate asupra ta si asupra copiilor tai mania divina.
Daca in aceasta zi de sarbatoare infloresc perii si merii, o toamna lunga si frumoasa se anunta. Daca in schimb ploua in ziua Nasterii Maicii Domnului, iata un semn care prevesteste o toamna ploioasa si friguroasa.
In anumite zone ale tarii, s-a pastrat obiceiul ca fetele tinere, de maritat, sa culeaga navalnicul in aceasta zi, o planta ce creste in zonele cele mai tainice ale padurilor. Nu oricine are acces la ea si o poate gasi, insa cea care o culege va avea parte de o casatorie cu un barbat cumsecade si placut lui Dumnezeu. Pentru ca petitorii sa poposeasca in gospodaria fetei respective, planta trebuie purtata in san pe tot timpul zilei.
Conform unei alte datini din batrani, in aceasta zi, usa trebuie tinuta deschisa pentru a o primi cum se cuvine pe Maica Domnului. In casa in care va intra, Maica Domnului va aduce binecuvantare si alinare.
Conform unei alte superstitii populare, este interzis ca in aceasta zi sa iti tunzi parul si sa il arunci, la fel cum este interzis si sa mergi inapoi. De ce? Pentru ca daca nu respecti intocmai aceste datini, dracul va rade, iar Maica Domnului se va intrista si va plange.