Gestul extrem al fostului premier Adrian Nastase este interpretat diferit de specialistii in psihologie. In vreme ce unii sunt socati de tentativa lui Nastase de a-si incheia socotelile cu viata, altii considera ca era cumva de asteptat.
„In aceste momente, subiectul isi pierde ratiunea, scapa controlul asupra propriilor reactii si ajunge sa savarseasca gesturi necugetate. In mod constant, presiunea, stresul, confruntarea cu provocari emotionale majore declanseaza astfel de comportamente. Stresul reprezinta unul dintre factorii afectogeni cei mai severi si determina sau accelereaza aparitia unor astfel de gesturi”, a declarat pentru CANCAN psihologul Andreas Hniatiuc, membru al Colegiului Psihologilor din Romania.
Pe de alta parte, psihiatrul Florin Tudose spune ca gestul a fost total neasteptat. „E un gest cu totul neasteptat si complet neadecvat in situatia data si in raport cu prestigiul deosebit pe care pana in acest moment autorul gestului il avea”, spune el. „Incerc sa resping aceasta ipoteza ca a premeditat totul pentru a scapa de pedeapsa, aceasta ipoteza nu-i caracterizeaza in niciun caz pe marii barbati de stat”, a mai spus Tudose.
Cei doi se pun insa de acord in privinta ameliorarii starii sale. „Sunt absolut convins ca are toate resursele pentru a-si reveni si pentru a redeveni o personalitate normala, alaturi de oamenii care tin la el, care il admira sau doar il invidiaza, depasind un moment care nu as vrea sa fie decat o ratacire de moment”, sustine psihiatrul Tudose.
„Ca dupa orice perioada marcata de un puternic impact emotional, urmeaza o perioada de regres din punct de vedere a starii mentale. Apoi, in functie si de constitutia psihica a subiectului, fie continua caderea, fie stagneaza si apoi se amelioreaza”, a concluzionat si psihologul Andreas Hniatiuc.