Cum traditia prepararii mucenicilor se apropie, specialistul CANCAN.ro, cu studii aprofundate la cea mai tare emisiune culinara din Romania – MasterChef- va prezinta cateva retete inedite, menite sa va ajute sa dati pe spate invitatii.
Maria Secrieriu, fosta concurenta la cea mai tare emisiune culinara din Romania, MasterChef, ne prezinta cateva retete de mucenici, care cu siguranta va vor ajuta sa impresionati oaspetii invitati la masa.
Talentata bucatareasa s-a pregatit temeinic pentru aceasta traditie, iar preparatele sunt foarte simple si usor de realizat.
Mucenici muntenesti fierti
Pentru aceasta reteta vom avea nevoie de 100 gr mucenici, 150 gr nuci, doua linguri fructoza, 1-2 lingurite pudra de roscove, scortisoara si /sau pastaie de tonka, aceata reusind sa isi puna o amprenta speciala pe un preparat bine cunoscut.
Modul de preparare: nuca se lasa peste noapte la inmuiat in multa apa. A doua zi se scurge, insa apa nu se poate bea pentru ca este amara. Puneti un litru de apa la fiert, in care ulterior am ras coaja de lamaie sau daca se vrea coaja de la o portocala, care atunci cand va fierbe apa va lasa un gust deosebit .Cand da in clocot adaugati mucenicii.
Dupa ce au fiert oprim focul, lasam sa se raceasca putin si adaugam pudra de roscove, fructoza, scortisoara/ pastaie de tonka rasa si nucile. In loc de fructoza puteti indulci cu sirop de artar.
Mucenici moldovenesti
Unul dintre cele mai bune preparate in aceasta perioada sunt mucenicii moldovenesti. Pentru aceasta reteta avem nevoie de 600 g faina, doua galbenusuri, 30 gr drojdie putina coaja rasa de lamaie, 30 gr unt, o lingurita zahar, o jumatate de lingurita sare, 300 ml lapte. Pentru sirop avem nevoie de o ceasca zahar, o ceasca miere, 300 ml apa, jumatate de lingurita esenta de vanilie. Pentru topping este nevoie de 250 gr nuci tocate.
Intai de toate vom pune apa la incalzit, cat sa nu ne arda cand incercam cu degetul mic. In apa dizolvam zaharul. Drojdia o frecam cu o lingurita de zahar si un praf de sare. Faina o cernem de trei ori pentru a o aerisi. O punem intr-un castron mai mare, lighean pentru framantat, punem drojdia, un praf de sare si incepem sa lucram aluatul. Dupa ce aluatul devine mai elastic, punem putin cate putin uleiul si framantam ca la cozonac. Lasam la crescut, aproximativ doua ore.
“Eu infasor vasul in care am framantat aluatul cu folie alimentara pentru a nu patrunde nici un pic de aer rece sau curent si astfel timpul de crestere este mult mai mic. La fel procedez si la cozonac”, ne-a spus Maria Secrieriu. Dupa ce a crescut presaram masa de lucru cu faina si incepem sa lucram mucenicii. Taiem portii egale de coca. Fiecare portie o lucram cu mana, facem suluri lungi si subtiri, rasucim si inchidem un cerc. Acest cerc il rasucim o data la mijloc si astfel formam optul. Asezam mucenicii in tava, la distanta de cativa centimetri unii de altii pentru a nu se lipii in timpul coptului. In timpul asta aprindem cuptorul la 180 de grade.
––––––––––––––––––––––––––––
CITESTE SI
––––––––––––––––––––––––––––
Mai lasam cam 30 de minute sa mai creasca in tava si apoi ii bagam la cuptor pentru 18-20 de minute, depide de cuptor. Intr-un castronel punem mierea de albine cu apa. Cu acest sirop ungem foarte bine mucenicii dupa ce sunt scosi din cuptor, peste care presaram nuca macinata. “Sunt minunati, pufosi, aromati si insiropati. Se poate incerca si varianta cu 200 ml lapte in loc de 250ml apa si doua oua.Dar eu pentru ca suntem in post , prefer aceasta varianta. Pofta buna si sa nu uitati de cele 44 de pahare de vin sau ce doriti”, ne-a mai spus specialistul CANCAN.ro, Maria Secrieriu.
40 de Mucenici si pahare cu rachiu
Sarbatoare crestina marcata pe 9 martie drept Ziua Mucenicilor incheie capricioasele zile ale babelor. Iar de aici incep zilele calde ale mosilor. Traditional, de Macinici se curata casa, se alunga gerul, femeile coc 40 de sfintisori din aluat si barbatii beau cate 40 sau 44 de pahare cu rachiu sau vin.
(ALEX SAULEA)