Primarul Capitalei Sorin Oprescu a participat astazi, la invitatia omologului sau Michael Haupl, la Conferinta Europeana a Oraselor si Regiunilor Dunarene, eveniment gazduit de municipalitatea vieneza. Alaturi de edilul sef au participat la eveniment si primari ai capitalelor dunarene.
Cu acest prilej a fost adoptata cea de-a sasea Declaratie a Conferintei Europene a Oraselor si Regiunilor Dunarene. De asemenea, s-a discutat si despre domeniile pe care fiecare stat din bazinul hidrografic al Dunarii trebuie sa-l gestioneze, Romania coordonand trei domenii prioritare dintre cele unsprezece definite in cadrul Strategiei. Astfel, tara noastra va dezvolta proiecte privind transportul pe ape interioare, proiecte in domeniul culturii si al turismului, dar si cele privind gestionarea riscurilor de mediu. Cu aceasta ocazie, primarul Sorin Oprescu a subliniat importanta dezvoltarii domeniilor prioritare coordonate de Romania, prin implementarea unor proiecte bine definite si coordonate in cadrul Strategiei.
„Sunt deosebit de onorat sa particip la Conferinta pe tema Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, un areal cu o importanta economica si strategica deosebita, la intersectia unor drumuri comerciale esentiale pentru conexiunea complexa dintre Europa, Asia si Orientul Mijlociu. Dupa cum cunoasteti, Uniunea Europeana a lansat in ultimii ani doua mari proiecte de cooperare regionala pentru Europa Centrala si de Est, Strategia pentru Regiunea Dunarii si Sinergia in Regiunea Marii Negre. Romania a stat la originea ambelor initiative, ceea ce demonstreaza faptul ca suntem constienti de potentialul enorm de cooperare si dezvoltare dintre aceste doua regiuni limitrofe. Cu toate acestea cele doua initiative nu vor fi implementate cu succes decat daca reusim sa elaboram si sa finalizam proiecte semnificative, in special in domeniile infrastructurii si planificarii urbane”, a precizat primarul Capitalei Sorin Oprescu.
De asemenea, edilul sef a vorbit si despre oportunitatea finalizarii canalului Dunare-Bucuresti, subliniind ca acesta ar aduce beneficii multiple Bucurestiului si Romaniei. „Este un proiect vital pentru Capitala, iar Uniunea Europeana este pregatita sa-l introduca pe lista proiectelor prioritare ce urmeaza a fi cofinantate. Am convingerea ca o sa gasim companiile dispuse sa contribuie la implementarea cat mai rapida a acestui proiect. Canalul va reprezenta o cale de transport ieftin si nepoluant si va duce totodata la cresterea atractivitatii din punct de vedere turistic a Capitalei”, a mai declarat Oprescu.
La randul sau, primarul orasului Ulm, Ivo Gonner, presedinte al Consiliului Oraselor si Regiunilor la Dunare, a declarat: „strategia despre care vorbim astazi s-a nascut acum mai bine de un an. Aceasta trebuie sa se dezvolte, sa devina cat mai vizibila, pentru ca vizeaza peste o suta de milioane de cetateni. Nu avem nevoie de institutii noi, nici de legislatie specifica, implementarea strategiei tine de noi insine si de cat de capabili suntem sa cooperam si sa dezvoltam proiecte concrete. Autoritatile locale au cel mai important rol in acest sens”.