ORA 14. 00. In tramvai termometrul arata 40,8 grade Celsius ORA 13. 30. In troleibuz termometrul arata 44,3 grade Celsius ORA 15. 30. In maxi-taxi termometrul arata 41,2 grade Celsius „Absent”. Ieri au lipsit fulgerele si ploile sfantului, dar am avut din belsug temperaturi sufocante in mijloacele de transport in comun. Recordul il bat autobuzele si troleibuzele, cu 44,3 grade Celsius Alexandra Nastase Valul de caldura care a cuprins Romania in ultimele zile a facut deja sapte victime, iar previziunile meteorologilor pentru perioada urmatoare nu aduc niciun strop de racoare. Specialistii spun ca 31 de judete si Capitala raman, pana maine, sub avertizarea de cod portocaliu, ceea ce inseamna ca temperaturile vor urca pana la 40 de grade si in unele zone pot ajunge si la 42 de grade Celsius la umbra. Peste 40 de grade au avut de infruntat, ieri, si bucurestenii care au circulat cu mijloacele de transport in comun. In asteptarea primelor autobuze cu aer conditionat, care ii vor mai racori pe locuitorii Capitalei abia la toamna, oamenii au suportat aproape 45 de grade Celsius in troleibuze, tramvaie sau in maxi-taxi. La orele pranzului, calatorii au simtit pe pielea lor ce inseamna sa faci sauna in mijloacele de transport in comun. Mercurul termometrului a urcat rapid pana la 44,3 grade Celsius in autobuze si troleibuze. Nici cei care au calatorit cu maxi-taxi nu au avut o soarta mai buna, aici, la ora 15.30, se inregistrau 41,2 grade Celsius, in timp ce, in tramvaie, calatorii au suportat aproape 41 de grade Celsius. Persoanele afectate de temperaturile ridicate pot primi recomandari la numarul de telefon 0.800.800.187, linie gratuita care a fost infiintata ieri si care va functiona zilnic, intre 08.00-20.00, pe toata perioada de canicula.
Temperaturile extrem de ridicate i-au determinat pe bucuresteni sa caute racoarea in zonele montane, desi meteorologii au anuntat valori mai scazute pe litoral. La iesirea din Bucuresti, spre Drumul National 1 (DN1), coloana de masini se intindea, ieri, mai multi kilometri, de la Arcul de Triumf si pana dincolo de Baneasa. Aglomeratie si trafic infernal au prins si soferii care au circulat pe bulevardele Iuliu Maniu, Stefan cel Mare si Soseaua Colentina. „Aceste zone raman pe lista celor cu valori ridicate ale traficului, chiar si acum, in perioada concediilor, din cauza lucrarilor la carosabil. Odata cu 15 septembrie vom inregistra, ca in fiecare an, o explozie a circulatiei auto in Bucuresti”, ne-a declarat comisar-sef Marian Motoc, seful Brigazii de Politie Rutiera. (A.N.)
Alina Andrei Primaria Capitalei a amenajat 13 puncte de prim ajutor in parcurile si strandurile din Bucuresti. Pana ieri, la orele dupa-amiezii, in parcurile Floreasca si Cismigiu, nicio persoana nu ceruse asistenta de specialitate. Desi, aici bucurestenii ar trebui sa primeasca un prim ajutor real, spatiile nu sunt dotate cu aer conditionat, frigider sau un pat in care sa se poata intinde un bolnav. „Noi nu putem decat sa le oferim un pahar de apa, un scaun pe care sa se aseze si sa dam un telefon la salvare, pentru ca nu avem studii de specialitate”, ne-a spus Tiberiu Galeru, administratorul parcului Cismigiu. Aceeasi situatie am regasit-o si la punctul de prim ajutor din parcul Circului, unde sticlele cu apa stateau la rece intr-o galeata, iar o persoana stropea de zor pentru a racori un pic locul. La punctul de prim ajutor de la parcul Floreasca, am dat si peste primii asistenti medicali. „Aici pot sa le iau tensiunea si sa le ofer un pahar de apa care nu este foarte rece din cauza ca nu avem frigider”, ne-a marturisit Luci Cernaef, asistent medical generalist la Spitalul Floreasca. Foto: Laura Dobre