Avand in vedere conditiile tot mai grele de trai, un barbat din Radauti apeleaza la o metoda mai putin intalnita pentru a face rost de mancare: suna la ambulanta si se preface ca ii este rau. Serviciul de urgenta mai are insa si alti astfel de “clienti”.
Cand i se face foame, Dorin B. din Radauti are o metoda foarte simpla de a-si face rost de mancare. Suceveanu suna la ambulanta si spune ca ii este rau, iar medicii sunt nevoiti sa intervina, chiar daca stiu de la inceput care este tipul de solicitare pe care il face barbatul.
“Clientul” fidel al Ambulantei din Radauti este un om al strazii, fost sportiv, in varsta de 65 de ani, dupa cum informeaza Monitorul de Suceava.
De obicei, barbatul se intinde pe jos, in centrul orasului si se plange ca il doare ceva. Omul se comporta in asa fel incat trecatorii se alarmeaza si suna la salvare.
”Se asaza in mijlocul strazii si toata lumea crede ca e victima unui accident rutier. Mimeaza chiar si apneea. De obicei ajunge la spital la ora potrivita pentru pranz sau cina”, a explicat doctorul Adrian Tomsa de la Serviciul de Ambulanta Radauti.
Cand aud de locatia in care ar trebui sa se deplaseze, angajatii de la Serviciul de Ambulanta Radauti stiu deja ca pacientul care ii asteapta este Dorin. Li se confirma banuiala dupa ce cer detalii suplimentare despre caz.
”Intrebam la telefon daca e chel, solid, de 1,90 metri, iar de fiecare data raspunsul e afirmativ. Totusi, plecam in misiune pentru ca niciodata nu poti sa stii exact despre ce e vorba. Ar putea fi o alta persoana aflata in nevoie sau chiar el, dar sa aiba o urgenta reala. Cand ajungem la fata locului ii spunem: Hai ca ti-a venit taxiul. Atunci ne intinde o mana ca sa-l putem ridica, iar noi il urcam in ambulanta. Si martorii care au anuntat la 112 evenimentul se minuneaza:
Barbatul se afla in evidenta medicilor ca fiind alcoolic cronic si din acest motiv cand ajunge la spital este internat la Psihiatrie, unde insa nu-i place sa stea prea mult. El se intoarce din nou pe strazi, la cateva ore dupa ce a mancat.
Metoda, imprumutata si de o alta suceveanca
Pe lista pacientilor “abonati” la Ambulanta se numara si o femeie din comuna Baia, Petronela P. Aceasta are in jur de 40 de ani si obisnuieste sa spuna ba ca s-a taiat, ba ca o doare ceva. De obicei, inventeaza o suferinta ca sa vina ambulanta la ea, dar nu in putine cazuri a recurs si ea la metoda ”accidentul”.
”Are si ea obiceiul de a se intinde pe jos, in strada, si de a-i baga in sperieti pe soferi sau trecatori. Totusi, nu suna la 112 chiar zilnic”, spune dr. Mihaela Abalasei, directorul adjunct medical al SAJ Suceava.
Acest obicei prost poate duce la sanctiuni
In situatiile extreme, atunci cand unii confunda de mai multe ori ambulantele cu taxiurile, conducerea SAJ sesizeaza politia pentru sanctionarea “pacientilor” cu pricina.
Potrivit reprezentantilor Serviciului de Ambulanta Judetean Suceava, in acest an s-au facut sesizari fata de sase persoane, dintre care trei au primit amenzi de 500 de lei.
R.O.