Discret si direct la varf: asa si-a facut intrarea pe scena politica, in randurile UNPR, in urma cu cateva luni, milionarul Tiberiu Urdareanu. Potrivit inpolitics.ro, in spatele deciziei, pe care omul de afaceri nu a explicat-o inca, s-ar afla cateva afaceri pe care i le-ar fi pus pe tava liderul UNPR, ministru al Apararii la momentul respectiv, Gabriel Oprea. Dezvaluirile au fost facute de deputatul PSD Ion Stan, intr-o declaratie politica in parlament, in care arata cum Urdareanu incaseaza, cu ajutorul amicilor din partid, sume uriase din bugetul armatei.
Un exemplu ar fi „afacerea rachetelor Volkhov si Hawk”, in programul de modernizare a rachetelor fiind introdus de curand si holdingul detinut de Urdareanu, UTI GRUP. „Acest holding se afla in topul acapararii contractelor cu statul, al sponsorizarilor si cumpararii influentelor si protectiei politice. In greii ani ai crizei, holdingul mentionat a profitat de conjunctura si a prosperat. De la o cifra de afaceri de 97 de milioane de euro in 2007, la 146 milioane de euro in 2010”, a declarat Stan, vicepresedintele comisiei SRI.
Potrivit inpolitics, rachetele Volkhov sunt in dotarea Armatei Romane de mai multi ani, fiind achizitionate din fosta Uniune Sovietica, iar rachetele Hawk sunt fabricate de o companie americana si au fost achizitionate la mana a doua, de la Armata Olandei, in anii 2003-2004.
Pentru upgradarea rachetelor Hawk a fost convenit, la nivel guvernamental, un program comun romano-olandez cu asistenta producatorului american RAYTHEON IDS, contract evaluat la circa 150 de milioane de euro. Pentru acest contract a fost nominalizata Uzina Electromecanica din Ploiesti, singurul operator din Romania autorizat si in prezent pentru proiectarea, fabricarea, modernizarea si mentenanta rachetelor. Stan sustine ca Electromencanica a fost inlocuita, de curand, cu UTI, desi aceasta nu detine specialisti, pregatire de fabricatie, facilitati SDV-istice, bancuri de testare si verificare si, mai cu seama, autorizare de operare in mentenanta si modernizarea rachetelor. UTI a fost, insa, singurul ofertant pentru upgradarea rachetelor Hawk. Si mai curios este faptul ca prin caietul de sarcini, castigatorul licitatiei trebuie sa se ocupe si de ugradarea pana la nivelul C3 a rachetelor Volkhov, care sunt insa din fabricatie la acest nivel.
„Din acest fals, inclus in licitatia deschisa de U.M. 02550 Bucuresti pentru sistem C3 rachete sol-aer Hawk PIP III si SA-2 Volkov (Anunt SEAP nr.135411/10.05.2012/Termen depunere oferte 26 iunie 2012) ofertantul indoielnic si ilegal UTI ar urma sa incaseze milioanele aferente lotului de rachete Volkhov, fara sa miste un deget”, spune deputatul PSD, care cere, totodata, stoparea imediata a procedurii amintite.
O alta afacere in care a fost impilicat holdingul UTI este, sustine Stan, „deturnarea Acordului de colaborare pentru realizarea transportorului blindat 8×8 SAUR 3 de catre Automecanica Moreni in favoarea UTI D&SE, care nu are capacitatile si specializarile necesare, in afara angajarii unor subcontractori dezmembrati din sistemul ROMARM. Realizarea transportorului este in impas, desi a consumat alocatii bugetare mult peste prevederi, ceea ce va determina recurgerea la import si un prejudiciu estimat la cel putin 1 miliard euro”.