REGULI. Ruleta ruseasca se joaca de obicei cu un revolver cu sase spatii pentru gloante. Doar unul singur este insa ocupat ARTIST. Graham Green a jucat ruleta ruseasca pana cand „s-a plictisit” Fatalitate. Ruleta ruseasca, cu siguranta cea mai letala forma de pariu din istoria omenirii, a devenit cunoscuta publicului larg prin aparitia acestui joc in diverse scrieri ale secolului al XX-lea precum si cateva filme din anii ’80 Mihnea Mihalache Fiastru Putine se stiu, insa, despre istoria acestui joc mortal si cum a aparut el. Se presupune ca ar fi aparut undeva la inceputul secolului trecut, insa nu exista niciun fel de dovada in acest sens. Prima apare abia in anul 1937, o marturie a unui sergent rus din Legiunea Straina care afirma faptul ca ruleta ruseasca a fost inventata de catre soldatii armatei ruse, aflati in Romania in timpul Primului Razboi Mondial. Revista „Collier?s Weekly”, redenumita ulterior „Collier?s” a fost editata in Statele Unite in perioada 1888 ? 1957 si fondata de irlandezul Peter Fenelon Collier, unul dintre pionierii jurnalismului de investigatii.
Investigatiile publicatiei din perioada interbelica si tentativele de reformare a societatii au condus catre un intreg val de aparitii editoriale impotriva publicatiei. Prima atestare a ruletei rusesti ca un joc real, mai mult decat un mit apare pentru prima data intr-un articol semnat de Georges Surdez din 30 ianuarie 1937, articol publicat in paginile revistei „Collier?s”. Articolul continea marturia unui sergent rus aflat in legiunea straina: „Stii ceva despre ruleta rusesca? Cand i-am raspuns ca nu, atunci mi-a povestit totul. Cand era in armata Rusiei, in Romania, in jurul anului 1917 si lucrurile devenisera din ce in ce mai greu de suportat, incat ofiterii simteau ca nu aveau de pierdut numai prestigiu, bani, familie si tara, mai mult decat atat, erau dezonorati in fata colegilor din armatele aliate, unii dintre acesti ofiteri scoteau brusc revolverul, oriunde, la masa, la cafea, la intalnirile intre prieteni, introduceau un cartus in cilindru, invarteau cilindrul, il opreau la intamplare, puneau pistolul la tampla si apasau tragaciul. Erau sanse de cinci la unu ca ciocanul sa trimita un glont in capul jucatorului si sa ii imprastie creierii. Uneori se intampla asta, alteori, nu”.
In principal, regulile jocului sunt aceleasi cu cele descrise de sergentul rus. De obicei, ruleta ruseasca se joaca in doi participanti, acestia introducand un singur glont intr-unul dintre cele sase spatii ale cilindrului revolverului (ruleta ruseasca apare ca jucandu-se de cele mai multe ori cu un revolver cu cilindru de sase gloante). Odata introdus glontul, cilindrul este invartit si inchis la loc la intamplare, astfel incit spatiul in care se afla glontul este necunoscut. Unul dintre participantii la joc ia revolverul, il plaseaza langa tampla si apasa tragaciul. In cazul in care glontul nu s-a aflat pe teava, se roteste din nou cilindrul, iar de aceasta data, revolverul este dat in mana celuilalt concurent. Operatiunea se repeta pana ce unul dintre concurenti isi pierde viata, iar adversarul sau castiga. De-a lungul timpului, jocul a suferit diverse modificari si adaugiri. Astfel se face ca, in anul 1999 trei cambodgieni au jucat ruleta ruseasca fiecare dintre acestia calcand pe cate una dintre minele situate intr-un camp minat. In cele din urma, toti trei si-au pierdut viata.
Sunt sanse foarte mari sa scapi cu viata. Desi in teorie posibilitatea de a nimeri glontul este de 6 la 1, in realitate, conform autorului Lee Child, sansele ar fi de aproximativ 6.000 la 1, asta datorita faptului ca forta gravitationala va atrage glontul in jos si nu inspre teava, mai ales in cazul gloantelor de mare calibru.
Scriitorul britanic Graham Green s-a declarat un patimas al ruletei rusesti. In tinerete, Green juca ruleta ruseasca pentru a se alimenta cu „senzatii tari si a scapa de plictiseala”. Dupa un timp a renuntat, afirmand ca „nu devenise cu nimic mai palpitant decat a lua o aspirina pentru durerile de cap”. Liderul nationalist de culoare Malcolm X a jucat, la randul sau ruleta ruseasca. Jocul a devenit popular in anii ?80, in special dupa aparitia peliculei „Vanatorul de caprioare”, in regia lui Michael Cimino.