HOROSCOPUL ANULUI 2025. Celebra MINERVA a citit în stele!
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Știri interne » Românul care a spart serverele NASA a fost retinut de politisti! Victor Faur e revoltat: „Tocmai am fost arestat în Slovenia”

Românul care a spart serverele NASA a fost retinut de politisti! Victor Faur e revoltat: „Tocmai am fost arestat în Slovenia”

De: Cancan 03/10/2013 | 11:03
Românul care a spart serverele NASA a fost retinut de politisti! Victor Faur e revoltat: Tocmai am fost arestat în Slovenia
Victor Faur

Arădeanul Victor Faur, condamnat la închisoare cu suspendare şi plata de daune după ce a accesat ilegal servere NASA, a fost reţinut, miercuri, în Slovenia, în timpul unei razii.

Arădeanul Victor Faur a transmis, miercuri seară, corespondentului MEDIAFAX, un mesaj prin e-mail în care solicită ajutor de la autorităţile din România, după ce a fost reţinut în Slovenia, în timpul unei razii, poliţiştii anunţându-l că autorităţile americane au emis pe numele său un mandat de arestare.

În mesajul transmis, Victor Faur anunţă că, joi dimineaţă, urmează să fie prezentat în faţa unui judecător în vederea extrădării.

„Tocmai am fost arestat în Slovenia, fiind emis un mandat de arestare internaţional prin Interpol, emis de Washington D.C. Sunt arestat pentru problemele cu NASA din 2006, lucru absurd, având în vedere că, conform dreptului internaţional, nu pot fi judecat în două locuri pentru aceeaşi faptă„, se arată în mesaj.

victor faur

În continuare, Faur afirmă că în România a obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă, emisă de instanţa din Arad şi confirmată de Curtea de Apel Timişoara.

„Rog pe această cale media, Guvernul României şi toate departamentele de stat să mă ajute să scap de această nedreptate”, scrie el.

Într-un al doilea mesaj transmis corespondentului MEDIAFAX, după câteva minute, Victor Faur precizează că se află în arest în oraşul Lendava din Slovenia, iar în cursul serii de miercuri ar urma să fie mutat în oraşul Murska Sobota.

victor faur

Faur afirmă că a putut transmite mesajele datorită bunăvoinţei poliţiştilor, care i-au lăsat la dispoziţie telefonul cu acces la internet până în cursul serii, după care nu va mai putea lua legătura cu nimeni.

Tatăl lui Victor Faur, medicul arădean Mircea Faur, a confirmat situaţia şi a spus că a luat deja legătura cu fiul său.

„Este inacceptabil să fie arestat având în vedere că nu a încălcat nicio condiţie a condamnării cu suspendare. Sperăm să nu ne confruntăm cu un abuz al statului american în acest caz”, a declarat Mircea Faur.

Mircea Faur a afirmat că, până în prezent, daunele stabilite de instanţă pentru a fi plătite de fiul său nu au fost achitate, dar nicio instituţie americană nu a contactat familia în vederea plăţii.

El a adăugat că fiul său mergea în Italia, la Verona, pentru a participa la un campionat de biliard şi de aceea trecea prin Slovenia.

În urmă cu câţiva ani, Victor Faur a fost acuzat că a accesat ilegal servere NASA şi ale altor instituţii americane, fiind judecat de Tribunalul Arad.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au trimis în judecată pe Victor Faur, din Arad, pentru săvârşirea, în formă continuată şi concurentă, a mai multor infracţiuni prevăzute de Legea 161/2003, în legătură cu accesarea neautorizată a unui sistem informaţional.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada noiembrie 2005-septembrie 2006, tânărul a accesat fără drept, în mod repetat, încălcând măsurile de securitate, sistemele informatice aparţinând agenţiilor americane National Aeronautics and Space Administration (NASA) – Jet Propulsion Laboratory (JPL), Goddard Space Flight Center, (GSFC) US Departament of Navy şi US Departament of Energy (DoE). Faur a folosit numele de utilizator şi parolele aparţinând personalului autorizat ori legăturile securizate ale acestor servere în reţea.

Computerele accesate neautorizat conţineau date ştiinţifice, inclusiv despre programe spaţiale şi despre noi tipuri de tehnologii. Calculatoarele vizate aparţin Laboratorului de Propulsie a Avioanelor din Pasadena (California), Centrului Goddard pentru Misiuni Spaţiale din Greenbelt (Maryland), Laboratorului Naţional Sandia din Albuquerque (New Mexico) şi Observatorului Forţelor Navale din Washington DC, susţineau anchetatorii.

Ca urmare a accesului neautorizat în reţeaua computerizată, inginerii şi oamenii de ştiinţă americani au fost nevoiţi să comunice manual cu navele din spaţiu, iar sistemele electronice au necesitat reparaţii generale, potrivit anchetatorilor.

În luna iunie 2007, patru agenţi speciali ai Administraţiei Naţionale Spaţiale şi de Aeronautică (NASA) şi, respectiv, ai Departamentului Energiei au fost audiaţi în dosar.

Cercetările în acest caz au fost declanşate de către autorităţile române ca urmare a plângerii depuse, iniţial, de Administraţia Naţională Spaţială şi de Aeronautică, iar, ulterior, şi de către reprezentanţi ai Departamentului de Energie şi Departamentul Marinei Statelor Unite, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Procesul arădeanului a avut prima înfăţişare în 6 septembrie 2007 şi a fost amânat de mai multe ori, timp de un an, din diferite motive legate de faptul că mai multe documente de la dosar nu erau traduse din limba engleză în limba română şi de neîndeplinirea unor proceduri.

La primul termen al procesului la Arad au fost prezenţi reprezentanţi ai NASA, ai Marinei Americane şi ai Departamentului de Energie al SUA, care s-au constituit părţi civile împotriva lui Faur, solicitând daune de aproximativ 1,7 milioane de euro pentru pătrunderea ilegală în peste 150 de calculatoare.

La înfăţişările care au urmat, reprezentanţii NASA au declarat în faţa instanţei că intruziunile ilegale de care s-ar face vinovat arădeanul Victor Faur au compromis 150 de servere, în perioada noiembrie 2005 – aprilie 2006. Ei au susţinut că atacurile au venit de la adrese IP diferite, dar că toate erau de la domiciliul inculpatului, conform informaţiilor primite prin Interpol.

În urma unei întrebări venite de la avocatul apărării, reprezentantul NASA a recunoscut că, ipotetic, este posibil ca atacurile să fi fost direcţionate de altcineva decât inculpatul, folosind adresele IP ale acestuia, cu ajutorul unor programe speciale.

La înfăţişarea din 18 octombrie 2007, Victor Faur a recunoscut accesarea unor servere americane, dar a spus că a făcut-o fără să ştie cui aparţin acestea şi că nu a avut intenţia de a provoca prejudicii. Tânărul, care avea atunci 24 de ani, a explicat instanţei că a primit datele de acces de la un utilizator de internet pe care l-a cunoscut în spaţiul virtual şi care ar fi din Constanţa. Bărbatul respectiv i-ar fi cerut ajutor la configurarea unor servere şi a primit datele de acces ale acestora.

Victor Faur spunea că nu era de acord să plătească niciun fel de despăgubiri agenţiilor americane, pe care consideră că nu le-a prejudiciat cu nimic.

La ultimul termen, avocaţii lui Victor Faur au cerut instanţei doar amendarea şi mustrarea tânărului, care „are un spirit de cercetăror şi observator” şi „deţine resursele intelectuale pentru corectarea comportamentului social”.

Faur şi-a recunoscut parţial vina de a pătrunde în sistemele informatice americane, dar a susţinut că a făcut-o întâmplător, pe baza datelor primite de la un tânăr cunoscut pe internet şi rămas neidentificat de către anchetatori.

Apărarea a considerat exagerate pretenţiile financiare ale părţilor vătămate, care, între timp, au fost reduse la aproximativ un milion de dolari. Avocaţii lui Faur au considerat că nu există suficiente probe privind daunele pretinse de americani şi că acestea se bazează doar pe declaraţiile unor reprezentanţi ai celor trei instituţii care au depus mărturii la Arad.

De asemenea, avocaţii apărării au atras atenţia că NASA nu şi-a luat suficiente măsuri de protecţie a sistemelor, dacă arădeanul a accesat sistemele din primele încercări. Ei au spus că nu ar trebui să se vorbească de distrugerea proprităţii private în spaţiul virtual, pentru că internetul nu poate fi asociat cu domiciliul, iar distrugerile nu au avut loc în mod fizic.

Procurorul a cerut condamnarea lui Victor Faur pentru patru infracţiuni de criminalitate informatică. Acuzarea a cerut, totuşi, suspendarea executării pedepsei, dar a insistat, printre altele, ca instanţa să admită pretenţiile financiare ale părţilor vătămate.

În noiembrie 2008, Victor Faur a fost condamnat, în primă instanţă, de Tribunalul Arad, la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare şi la plata unor daune ce însumează aproape 250.000 de dolari.

Atunci, judecătorul a anunţat că a admis trei din cele patru acuzaţii care i-au fost aduse tânărului din Arad şi că pedeapsa contopită va fi de un an şi patru luni de închisoare cu suspendare, pentru interceptare fără drept a transmisiilor de date informatice, pentru modificare, ştergere şi deteriorare de informaţii şi pentru perturbarea fără drept, în formă continuată, a unor sisteme informatice.

Instanţa a admis, de asemenea, o parte din pretenţiile financiare ale instituţiilor americane, care s-au constituit parte civilă în proces. Victor Faur va trebui să plătească despăgubiri de 214.200 de dolari către NASA, 16.032 de dolari către Departamentul Energiei şi 8.856 de dolari către Departamentul Naval.

Instanţa a respins celelalte pretenţii financiare formulate, dar l-a obligat pe Victor Faur să plătească cheltuieli de judecată în sumă de 2.750 de lei.

Sentinţa instanţei arădene a fost confirmată ulterior de Curtea de Apel Timişoara.

 

B.G.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista...
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început...
Serialul genial de pe Netflix care a oprit planeta în loc, în ianuarie 2025. Te ține lipit de televizor și a ajuns deja în topul din România
Serialul genial de pe Netflix care a oprit planeta în loc, în ianuarie 2025. Te...
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
De la 1 ianuarie, şoferii vitezomani de pe A1 şi A2 primesc amenzile direct acasă, fară să mai fie opriţi
De la 1 ianuarie, şoferii vitezomani de pe A1 şi A2 primesc amenzile direct acasă,...
Mercenarul sârb expulzat din România pentru că era spion rus a fost ucis de ucraineni în Kursk. „A murit ca un erou”
Mercenarul sârb expulzat din România pentru că era spion rus a fost ucis de ucraineni...
Un bărbat de 64 de ani a murit după o bătaie la clubul pensionarilor din Mangalia
Un bărbat de 64 de ani a murit după o bătaie la clubul pensionarilor din...
Cum ar putea arăta viitoarea Dacia Dokker, modelul destinat familiilor și iubitorilor de aventură
Cum ar putea arăta viitoarea Dacia Dokker, modelul destinat familiilor și iubitorilor de aventură
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui cuvinte. Martorii fac declarații sfâșietoare
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui...
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de...
Ce preț a fost nevoită să plătească Gabriela Cristea în Tenerife, pentru a intra într-un parc cu animale?
Ce preț a fost nevoită să plătească Gabriela Cristea în Tenerife, pentru a intra într-un...
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să...
Reacţia unei turiste din R. Moldova, ajunsă pe pârtia de schi de la Vatra Dornei:
Reacţia unei turiste din R. Moldova, ajunsă pe pârtia de schi de la Vatra Dornei:...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun...
Grăbește-te: cele mai tari OFERTE Altex din prima săptămână a anului te așteaptă!
Grăbește-te: cele mai tari OFERTE Altex din prima săptămână a anului te așteaptă!
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
După plecarea lui Bursucu de la Kanal D, un alt prezentator TV super celebru și-a dat demisia! Uluitor, cine i-a luat locul! Răsturnare de situație
După plecarea lui Bursucu de la Kanal D, un alt prezentator TV super celebru și-a...
Creatura care mănâncă piatră! O elimină apoi sub formă de nisip fin
Creatura care mănâncă piatră! O elimină apoi sub formă de nisip fin
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin de vedete și faze amuzante
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin...
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Lovitura grea pentru "Beleaua" Corduneanu. Cel mai temut interlop şi-a găsit naşul mai ceva ca Al Capone
Lovitura grea pentru "Beleaua" Corduneanu. Cel mai temut interlop şi-a găsit naşul mai ceva ca...
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
A murit cea mai vârstnică persoană din lume: o japoneză care a trăit cât trei generaţii
A murit cea mai vârstnică persoană din lume: o japoneză care a trăit cât trei...
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi...
Ce umilință! Crin Antonescu, împins pe scări de PSD: Un candidat de rezervă
Ce umilință! Crin Antonescu, împins pe scări de PSD: Un candidat de rezervă
Minerva spune care sunt ZODIILE cu noroc la bani, în 2025. Cine sunt nativii „abonați” la câștiguri financiare
Minerva spune care sunt ZODIILE cu noroc la bani, în 2025. Cine sunt nativii „abonați”...
Nu poţi da greş Fiica lui Ion Ţiriac, imagini de vis din vacanţă! Fotografiile pe care le-a apreciat şi Simona Halep
Nu poţi da greş Fiica lui Ion Ţiriac, imagini de vis din vacanţă! Fotografiile pe...
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live...
Ce spune Alina Sorescu despre o nouă relație după divorțul de Alexandru Ciucu
Ce spune Alina Sorescu despre o nouă relație după divorțul de Alexandru Ciucu
Topul supermarketurilor din România. Retailerul surpriză cu cea mai mare cifră de afaceri în 2024. Pe ce loc se clasează Lidl, Kaufland sau Carrefour
Topul supermarketurilor din România. Retailerul surpriză cu cea mai mare cifră de afaceri în 2024....
Ce să nu faci de Bobotează 2025 ca să ai noroc tot anul. Lista lucrurilor care aduc ghinion pe 6 ianuarie
Ce să nu faci de Bobotează 2025 ca să ai noroc tot anul. Lista lucrurilor...
Greșeala uriașă pe care a făcut-o Ion Țiriac. A recunoscut chiar el: „Mă uit în oglindă și mă întreb cât de prost pot să fiu?!”
Greșeala uriașă pe care a făcut-o Ion Țiriac. A recunoscut chiar el: „Mă uit în...
×