Romania risca o condamnare la CEDO, la sfarsitul acestei luni, pentru ca statul roman refuza in continuare sa-i predea ovulele nemtoaicei care si-a depozitat embrionii la Sabyc - clinica inchisa in primavara, de procurori, dupa ce s-a probat ca patronii acesteia faceau bani grei din trafic de ovule. Daniela Knecht condamna birocratia si nepasarea autoritatilor care i-au luat dreptul de a fi mama a doua oara.
Cosmarul de a face un copil in Romania, prin inseminare artificiala, nu s-a sfarsit pentru Daniela Knecht, nemtoaica stabilita de patru ani in Romania. CEDO va lua o decizie la sfarsitul acestei luni, in procesul intentat impotriva statului roman, in care Daniela Knecht solicita obligarea autoritatilor la restituirea propriilor sai embrioni.
Acestia au fost depozitati initial la clinica Sabyc, si apoi transportati sub sechestrul procurorilor la IML. In acest timp, organizatorii afacerii ilegale, israelianul Harry Mironescu si fiul sau, Yair, sunt judecati in libertate pentru trafic de ovule si constituirea unui grup de criminalitate organizata.
Chiar daca Daniela Knecht a primit acceptul anchetatorilor sa-si ridice embrionii, ea nu a reusit, intrucat Autoritatea Nationala pentru Transplant refuza sa-i dea avizul pentru transport, pe motiv ca… decizia apartine procurorilor, iar IML nu este o clinica acreditata ca banca de celule umane! Din acest cerc vicios, femeia nu a vazut decat o singura iesire, justitia europeana, care este asteptata sa pronunte o decizie.
Daniela Knecht a fost socata de raspunsul Guvernului roman, prin agentul guvernamental Razvan Horatiu Radu, care cere Curtii respingerea plangerii nemtoaicei, sustinand ca Daniela Knecht nu ar avea calitatea de victima, intrucat a primit deja acceptul Parchetului pentru restituirea embrionilor. Guvernul mai arata ca Daniela Knecht s-a adresat cu buna stiinta unei clinici neacreditate si neautorizate, asumandu-si anumite riscuri. Mai mult, agentul guvernamental spune ca ea ar fi putut sa porneasca un alt proces, pentru autorizarea transferului.
„Procesul l-am deschis deja de mai multe luni, dar in contencios-administrativ judecata dureaza si cinci ani. Clienta mea are deja o varsta, a trecut de 40 de ani, iar embrionii criogenati se degradeaza pe zi ce trece. Nici macar nu stim daca sunt pastrati in conditii corespunzatoare” a declarat pentru CANCAN avocata Danielei, Diana Dragomir. Daniela Knecht era programata pentru inseminare artificiala, la o clinica din Sibiu, in luna martie 2010. „Nu numai ca speram ca as fi fost insarcinata pana acum, dar dupa decizia CEDO sper ca copiii mei sa se afle intr-un loc mai bun, iar acest cosmar al lumii a treia sa se sfarseasca” a spus Daniela Knecht. Ea este fericita mama a unui baietel de un an si sapte luni, Lukas, conceput si el la „fabrica de bebelusi” Sabyc, asa cum a prezentat in exclusivitate CANCAN, pe 3 martie 2010.