CONTRAST. Romanii mai putin privilegiati, adica majoritatea populatiei, sunt obligati sa plateasca taxe si impozite pentru orice Privilegiati. In Romania exista numerosi cetateni care nu platesc impozite pentru anumite categorii de venituri Arpad Dobre Cota unica de impozitare de 16% se aplica, in general, pentru orice venit obtinut de un contribuabil in Romania, dar unii obtin „iertare” de plata de la Fisc. In Codul Fiscal pe anul 2007 sunt metionate o serie de venituri care sunt scutite de impozit.
Potrivit specialistilor de la Taxeimpozite.ro, printre veniturile scutite de la impozitare se numara: numeroase tipuri de ajutoare, indemnizatii si alte forme de sprijin cu destinatie speciala; sumele incasate de catre persoanele fizice din asigurari de orice fel, indiferent daca reprezinta despagubiri sau sume asigurate; veniturile din agricultura si silvicultura (in anumite conditii); o serie de venituri primite de veteranii de razboi; veniturile obtinute de anumite categorii de cetateni straini; burse si premii obtinute de anumite persoane, prevazute de lege. Scapa de taxare ajutoarele, bursele, dar si veniturile din vanzarea melcilor si a serpilor
Codul Fiscal mai prevede scutiri de la plata cotei unice de 16% si pentru: pensii, bonuri de valoare acordate gratuit, sumele sau bunurile primite sub forma de sponsorizare sau mecenat; drepturile in bani si in natura primite de militarii in termen, militarii cu termen redus, studentii si elevii unitatilor de invatamant din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala si persoanele civile, precum si cele ale gradatilor si soldatilor concentrati sau mobilizati; sumele sau bunurile primite ca mostenire si donatie; prima de stat (maximum un salariu mediu pe economie) acordata pentru cei care economisesc bani la bancile pentru locuinte etc. In numerele viitoare ale ziarului CANCAN va vom prezenta pe larg toate categoriile si tipurile de venituri scutite de impozitare.
Scutirile la categoria „venituri din agricultura/ silvicultura” se acorda in anumite conditii, doar pentru veniturile obtinute din valorificarea in stare naturala a produselor agricole obtinute dupa recoltare, a produselor de origine animala (lapte, lana, oua etc.) si a plantelor si animalelor din flora si fauna salbatica (plante medicinale, fructe de padure, ciuperci, capturi de melci, scoici, serpi, broaste etc.).