DEZASTRU. Carnea contaminata a ajuns in depozitele si magazinele din aproape toata tara: in 27 de judete, dar si in Bucuresti Vanzarile au scazut drastic si, speriati ca isi pierd cumparatorii, patronii mai multor magazine au decis sa afiseze locul de provenienta al produselor. Daniela Catrina De Craciun, romanii din 28 de judete, dar si din Bucuresti au toate sansele sa manance sarmale, carnati si alte preparate din carne contaminata cu dioxina. Chiar daca autoritatile fac verificari pentru a depista depozitele si magazinele unde s-a livrat carnea de porc infestata din Irlanda, o mare cantitate a ajuns deja in frigiderele cumparatorilor. Ba mai mult, exista riscul ca o parte importanta sa fi fost deja consumata. Din cele peste 130 de tone, importate in ultimele trei luni, aproximativ 70 au fost distribuite in Prahova, Valcea si Bucuresti. La Galati, inspectorii sanitar-veterinari au descoperit tarziu, in magazine, cele 44 de kg de kaizer infestat cu dioxina, deoarece fusesera deja vandute aproape in totalitate. „Din cele 133,6 de tone de carne, 34 de tone au fost puse sub sechestru, iar restul a fost preparata”, a declarat presedintele ANSVSA, Radu Roatis. Potrivit concluziilor anchetei din Irlanda, vinovat de producerea contaminarii cu dioxina este operatorul economic din domeniul furajelor care a folosit un ulei mineral neautorizat. De la izbucnirea scandalului, vanzarile din Romania au scazut drastic, unele magazine ajungand sa afiseze locul de provenienta al carnii. Irlanda a autorizat, ieri, functionarea abatoarelor de porci, doar dupa patru zile de la declansarea isteriei. Conditia este ca toate produsele sa fie insotite de certificate care sa ateste ca nu provin de la animale bolnave.