Doi hunedoreni pasionati de motoare si calatorii au pus la cale o expeditie inedita: turul Romaniei pe motociclete. Sebastian Bargau, de 32 de ani, un cunoscut blogger din Romania, si prietenul sau, Robert Fulda, de 30 de ani, cutreiera in prezent tara in lung si in lat – la propriu - prin ceea ce ei au numit "Redescopera Romania pe doua roti". Cei doi prieteni au incalecat pe motocicletele lor japoneze pe 1 iulie si, cu un traseu dinainte stabilit, cu fiecare judet bifat pe harta, au plecat la drum.
Ideea le-a venit la o bere, iar proiectul „Redescopera Romania pe doua roti” a fost pus pe hartie, de fapt, pe laptop, in cateva ore. Aveau nevoie de fonduri, circa 5.000 de euro, bani pe care i-au primit de la cativa sponsori dornici sa investeasca intr-o astfel de expeditie. Dupa calculele lor a reiesit ca aveau de parcurs aproximativ 11.000 de kilometri in circa 45-50 de zile pe drum. Inainte de a pleca la drum, motociclistii itineranti au dat sfoara-n tara, printre bloggeri si internauti, anuntandu-si ineditul proiect. In plus, Sebastian s-a angajat sa-si tina la curent fanii cu peripetiile calatoriei, pe blogul sau: visurat.ro. Au luat cu ei si o harta a Romaniei, pe care sa puna stampila consiliului judetean din fiecare judet. „Va fi o harta unica, mai ales daca se vor desfiinta judetele”, ne-a spus Sebastian. Cei doi au anuntat ca, la final, vor scoate harta la licitatie pe internet, iar banii ii vor dona unui amic de-al lor care sufera de distrofie musculara.
Obiective turistice inchise ori inaccesibile
Cei doi bikeri au vrut sa viziteze Cetatea Lipova din Arad, de exemplu, dar nu au putut, deoarece pe drumul spre acest obiectiv era un noroi de jumatate de metru. La Resita au „bifat” din mers Muzeul locomotivelor, iar la Oravita au vrut sa viziteze cea mai veche farmacie si cel mai vechi teatru de la noi, pe scena caruia a urcat si Mihai Eminescu. Nu au reusit, deoarece ambele erau inchise la ora 16.00, desi programul de vizitare era pana la ora 19.00.
Peisaje extraordinare, drumuri, ioc
Luandu-si in serios rolul de „cronicar itinerant”, Sebastian a consemnat si ce i-a placut, si ce l-a contrariat. „Clisura Dunarii este extraordinara. Peisajele te lasa cu gura cascata”, a scris el aproape extaziat. Dar i-a trecut destul de repede cand a aflat ca, pentru vizitarea cetatii de pe stanca, barcagiul le-a cerut cate 300 de lei de fiecare. „Ne-am dat seama ca se vede bine si de pe malul Dunarii”, s-a vazut nevoit sa constate bloggerul.Cand mai aveau 30-40 de kilometri pana la Orsova s-a terminat asfaltul. „Nu mi-a venit sa cred. O zona atat de frumoasa, 80 de kilometri care ar putea atrage milioane de turisti, are drum neasfaltat, accesibil doar masinilor de teren, motocicletelor sau pe jos”, a consemnat suparat Sebastian.Motociclistii nostri au fotografiat si filmat tot ceea ce au considerat ca merita imortalizat, dar s-au aratat nemultumiti de drumuri si de neimplicarea autoritatilor locale in promovarea propriilor obiective turistice. „Focurile vii de la Lopatari -Buzau, un obiectiv turistic unic in Europa si un drum forestier destupat si fara indicatoare”, a descris Sebastian calea spre acest fenomen natural unic.
La un pas de arestare din cauza stampilelor
Incercarea lor de a aduna stampilele din judetele pe care le-au calcat deja cu motocicletele nu a fost lipsita de peripetii.”La Consiliul Judetean Gorj au vrut sa cheme politia, sa ne aresteze… ca nu avem voie sa avem harta cu stampile”, ne-a dezvaluit, razand, Robert, cand ne-am intalnit cu ei la Suceava. Vizitau Cetatea de Scaun a lui Stefan cel Mare. Au platit cate sase lei de fiecare, dar nu li s-a parut mult.”Am fost si prin alte parti si taxa de intrare era 10-15 lei”, ne-a spus Sebastian.
„Judetul Teleorman”, furat de hotii de fier vechi
La intrarea in fiecare judet, Sebastian si Robert si-au facut fotografii cu placuta pe care scrie numele unitati teritorial-administrative.Acest lucru nu a fost insa posibil in Teleorman. „Nu exista nici la intrare, nici la iesire acea placuta pe care sa scrie judetul Teleorman. Am aflat ca fusesera furate de hotii de fier vechi”, ne-a spus, razand, cei doi calatori. In aceste conditii, ei au inlocuit fotografia cu un desen facut cu pixul, in care ei stau de o parte si de alta a placutei pe care scrie „Teleorman”.