De cate ori nu ati mers la targurile cu alimente asa-zis traditionale sau nu ati cumparat mezeluri "taranesti", pentru care ati platit sume fabuloase numai pentru ca sunt "naturale"? Ei bine, e posibil sa va fi pacalit, sustine presedintele Romalimenta Sorin Minea, care arata cu degetul spre vanzatorii de "produse ecologice".
O regula in comert este ca „ambalajul vinde marfa”, lucru perfect adevarat si cunoscut de toti producatorii. Eticheta poate fi inselatoare insa, sustin specialistii in alimentatie. Sorin Minea, presedintele Romalimenta, spune ca majoritatea produselor din carne „traditionale” de pe la targuri sunt de fapt cumparate din piata sau din hipermarketuri si vandute de doua, trei ori mai scump. „Daca va uitati pe la targuri, vanzatorii sunt cu clopul in cap si spun ei ca asa vand bucate traditionale. De unde Dumnezeu atata carne? Nu cumva se joaca cu naivitatea consumatorului si revand o marfa cumparata din piata? Producatorii de asa-zise produse traditionale nu vor sa fie fiscalizati si nu pot justifica provenienta marfii. Vanzatorii de branza de oaie n-au oi, iar cei care vand carne de porc nu au porc. Incearca ei sa se justifice spunand ca au crescut animalele sau plantele in gospodaria lor. Asta nu inseamna ca sunt bio”, a declarat Sorin Minea. Orice produs eco, bio sau traditional trebuie sa fie atestat, pe aceste alimente trebuie sa existe doua stampile care arata ca sunt absolut naturale, una de la Minsterul Agriculturii si o alta de la Uniunea Europeana, unde trebuie inregistrat ca produs bio, eco sau traditional.