PIOSI. Valer Dorneanu, Theodor Stolojan si Nicolae Vacaroiu au sarutat pe rand mana Patriarhului UNICAT. Teoctist a fost primul patriarh ortodox care a avut o intalnire cu Papa NONCONFORMIST. In 2002, Ziarul de Iasi a publicat fotografii cu IPS Daniel, din anii ’80, cand era profesor in Elvetia Ocazie. Politicienii au transformat priveghiul lui Teoctist intr-un eveniment electoral Cosmin Torr, Razvan Bica In Romania ultimilor ani s-a impamantenit aiuritorul obicei de a se aplauda la inmormantarile de VIP-uri. Asa ca nu mai mira pe nimeni ca moartea Preafericitului Teoctist s-a transformat intr-un punct de maxima atractie pentru snobi, politicieni, curiosi, enoriasi cu vocatia atingerii moastelor in sange si, prea putin, pentru romani piosi dornici sa isi ia ramas bun. Trupul lui Teoctist, depus la Catedrala Patriarhiei, a atras cu sutele milogi convinsi ca, daca pupa mana mortului, se pot umple de noroc, eventual la tragerea Loto de duminica. Si a mai atras politicieni care au gasit o buna oportunitate de imagine, dar au venit cu Mertanele pana in poarta Catedralei, sa nu naduseasca, si romani transpirati, dar veniti cu Jeepanele si cu „goldeanul” ciucur pe ei, gata sa isi ia amintiri cu „mortul” gratie pozelor facute cu celulare de ultima generatie. Pana si un preot se agita la capul Patriarhului, tinand intr-o mana o lumanare si in cealalta un telefon mobil, iar un alt preot, mai tanar, filma cu o camera digitala. N-au lipsit nici macar aurolacii. Se spune ca marile dureri sunt mute. Poate la altii, ca la noi iese mereu cu scandal. Atat de rau, ca la catafalcul Prefericitului s-au auzit si injuraturi, si amenintari printre dinti de „ce te bagi, bai figurantule, in fata?” etc., iar jandarmii au fost nevoiti sa intervina pentru a restabili ordinea. Nu a durat mult si au inceput protestele la adresa oamenilor de ordine. Odata cu trecerea timpului nemultumurile s-au transformat in injuraturi si imbranceli, in timpul carora enoriasii s-au dracuit si s-au spurcat ca la usa cortului. Noroc ca, pe masura ce ajungeau langa catafalc, scandalagii deveneau, brusc, piosi si inlacrimati. Sarutau Evanghelia din aur de pe pieptul Patriarhului si mainile acestuia. Primul politician care a tinut sa fie vazut langa trupul lui Teoctist a fost Traian Basescu. Desi relatiile dintre el si Patriarh au fost mereu incordate, odata intrat in biserica, presedintele a izbucnit in lacrimi, in fata intregii asistente. Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, a venit tolanit intr-un BMW urias, insotit de fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu. Theodor Stolojan a sosit si el la capataiul Prea Fericitului Teoctist, urmat la doar cateva minute de printul Paul de Romania si printesa Lia. La scurt timp, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, si membrii ai Statului Major General au depus o coroana de flori. Melescanu l-a caracterizat pe Patriarhul Teoctist ca „ostean neinfricat al Domnului”, care „s-a aplecat cu pretuire asupra Armatei”.
Suzana Chelaru IPS Daniel va asigura locotenenta patriarhala, dupa moartea lui Teoctist, a decis Sinodul Permanent intrunit marti. Daniel Ilie Ciubotea s-a nascut in 1951, in Timis, si a devenit monah in 1987. A predat un an in Elvetia, iar apoi a devenit consilier la Patriarhie. Din data de 1 martie 1990 ocupa functia de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. IPS Daniel este cunoscut ca un bun manager, care a sporit considerabil averea bisericii. A pus pe picioare un trust de presa, format din ziarul „Lumina”, primul cotidian religios din Europa, Radio Trinitas, cu 24 de licente in toata tara, o televiziune si un site de shopping cu produse bisericesti. Turismul si sanatatea sunt alte doua domenii in care IPS Daniel a investit la Iasi, Mitropolia detinand aici un hotel si mai multe centre medicale. Numele lui Daniel Ciubotea a fost pomenit in stenogramele PSD, dar si in legatura cu regele mall-urilor de la Iasi, Iulian Dascalu, pe care, de alfel, l-a si cununat in Italia, in urma cu numai o luna.
Patriarhul Teoctist a fost decorat, post-mortem, cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Colan, cel mai inalt ordin al statului roman. Presedintele Traian Basescu a semnat, ieri, decretul prin care confera Preafericitului Parinte cea mai inalta distinctie a statului roman, acordata pentru prima data unui cetatean
Trupul neinsufletit al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Teoctist, va fi inhumat vineri, in incinta Catedralei Patriarhale. Ziua funeraliilor va fi decretata zi de doliu national. Teoctist va fi inhumat exact la aceeasi data ca si patriarhului Justin, predecesorul sau, acum 21 de ani. Parintele Teoctist s-a stins fara a lasa un testament in urma sa. La funeralii va participa inclusiv o delegatie a Papei Benedict al XVI-lea. .
Necajiti. Cei sase nepoti ai Patriarhului Teoctist, cu varste cuprinse intre 60 si 80 de ani, asteapta ajutor de la primarie ca sa poata ajunge la funeraliile unchiului Suzana Chelaru In comuna botosaneana Victoria, locul unde a copilarit Patriarhul, e jale mare. Toti satenii si-au petrecut ziua la biserica, la slujbe si au purtat haine de doliu. Teoctist a fost ultimul care s-a stins dintre cei 11 copii ai familiei Arapasu. Nepotii si stranepotii sai spera acum sa fie ajutati cu un autocar ca sa poata ajunge la inmormantarea de la Bucuresti. „E greu pentru noi ca e departe si suntem batrani si necajiti. Plus ca acolo va fi multa lume si nu au ei grija noastra. Poate rezolvam cu domnul primar sa ne dea un autocar ca tare mult as vrea sa merg”, spune cu lacrimi in ochi nepoata Preafericitului, Valentina Hreapca. Oameni simpli, rudele lui Teoctist Arapasu povestesc tuturor celor care le trec pragul ce om bun si fara multe pretentii de orasean era unchiul lor. „A venit in sat cu inca patru preoti si a dormit la mine. Nu a vrut sa mearga in alta parte, chiar daca au dormit cate doi in pat. Stia ca suntem oameni necajiti si tinea la noi, nu avea nu stiu ce pretentii. Dimineata i-am pregatit branza cu mamaliguta, ca tare ii placea”, povesteste nepoata Valentina. Plecat de la 14 ani de-acasa, Teoctist Arapasu e singurul din cei 11 frati si printre putinii din familia sa care au urmat cariera preoteasca. Singura care mai are legatura cu lumea bisericeasca e o stranepoata, maicuta Lavinia de la Agapia. Rudele sale povestesc ca nu tineau legatura cu Patriarhul, ci se intalneau numai atunci cand venea el in comuna, la biserica, o data pe an sau chiar mai rar. Cu totii pastreaza insa felicitarile pe care le primeau in fiecare an, de sarbatori, de la Preafericit.