Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Dan Diaconescu va gasi, in acest moment, pretexte, el aratand ca acesta nu a avut niciodata si nu are banii pentru a cumpara Oltchim si ca Guvernul va veni cu un plan pentru urmatoarele sase luni pentru a salva combinatul.
„Oamenii au fost mintiti de domnul Diaconescu, Mesia, Salvatorul… un alt Mesia, ca e si un alt Mesia pe dreapta politicii, stiti, cel cu Givenchy-ul. E Mesia domnului Dan Diaconescu care a venit si preia el. Nu a preluat, ca nu are nici cei 45 de milioane de Euro pentru actiuni, nu are nici cei 100 de milioane pentru Arpechim, nu are cei 150 de milioane de Euro pentru restul datoriilor, cum sigur, poate ca domnul Videanu ii are, dar e greu sa vii sa platesti cash”, a spus Ponta.
Premierul si-a exprimat, totodata, speranta ca increderea celor care eventual mai sunt dispusi sa crediteze Oltchim va putea fi recastigata.
„Insa acum oamenii poate au inteles ca au fost pacaliti si putem impreuna cu cei de la sindicate, si fara domnul Roibu si cei care au stat atatia ani acolo, cu o conducere de data asta competenta si corecta, putem sa recastigam increderea celor care eventual mai sunt dispusi sa crediteze societatea pentru procedura eventual in urmatoarele sase luni”, a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la PSD, ca privatizarea Oltchim va fi reluata anul viitor, el spunand ca, dupa ce se va constata ca asa-zisul castigator nu a avut nici bani, nici intentia de a deveni actionar majoritar, statul va aproba un plan de masuri pentru combinat.
Premierul a declarat, raspunzand unei intrebari, ca privatizarea Oltchim va fi reluata la inceputul anului viitor, el precizand ca nu poate ramane statul actionar la combinat, fiind nevoie de un partener strategic puternic.
„Faptul ca se dovedeste, ceea ce, de altfel, am avertizat de ceva timp – ca totul este doar o incercare de a acoperi fraudele comise in ultmii ani cu sprijinul Guvernului PDL si ca domnul Diaconescu a intrat in aceasta operatiune de ascundere a fraudelor – e real. Si atunci, in mod sigur, dupa ce se epuizeaza cat mai rapid toate procedurile prin care constatam ca asa-zisul castigator de fapt nu a avut nici banii, nici intentia de a deveni actionar si de a activa in calitate de proprietar majoritar la Oltchim, impreuna cu Ministerul Economiei, in cadrul sedintei de Guvern, vom aproba masurile pentru viitor in asa fel combinatul sa intre intr-o procedura speciala prin care sa salvam locurile de munca, sa repornim activitatea si, intr-adevar, in cel mai scurt timp, sa gasim un investor serios”, a spus Ponta.
Premierul a precizat ca privatizarea Oltchim va fi pregatita pentru inceputul anului viitor.
„Acuma, Oltchim a devenit un loc in jurul caruia roiesc tot felul de oameni cu interese politice, fie ca e domnul Dan Diaconescu, fie ca sunt alti oameni, care habar nu au despre ce e vorba, fie ca e vorba de Videanu, care incearca sa-si acopere urmele. Problema noastra este de a indeparta tot acest roi de profitori si de a salva Oltchim, ca si societate comerciala si de a pregati practic probabil la inceputul anului viitor, o privatizare de succes cu o companie capabila sa tina combinatul in functiune si sa-l faca sa functioneze profitabil intr-un termen rezonabil”, a spus Ponta.
El a sustinut ca esecul privatizarii Oltchim nu este vina Guvernului, care s-a obligat sa incerce sa privatizeze compania in septembrie, in baza prevederilor contractuale cu FMI semnate de fostul Executiv.
„Asa fusese trecut in discutiile initiale cu FMI, de catre fostul Guvern. Noi ne-am obligat ca vom incerca o privatizare in luna septembrie. Faptul ca a esuat nu este vina noastra”, a spus Ponta.
Premierul a raspuns afirmativ la intrebarea privind o noua incercare de privatizare in primavara anului viitor.
„Da. Nu poate sa ramana statul actionar, pentru ca statul a fost actionar in acesti 20 de ani si uitati-va la ce s-a ajuns. Da, in mod clar, este nevoie de un partener startegic puternic”, a spus Ponta.
Contractul dintre OPSPI si Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim nu a fost semnat luni, Diaconescu acuzand ca din acord lipsesc clauze, prevederi si anexe si ca documentul avansat de OPSPI este diferit fata de forma contractului anuntata o data cu caietul de sarcini.
„Nu am putut semna acest contract, intrucat lipsesc clauze, prevederi si anexe, iar tot contractul este diferit fata de cel pe care l-am agreat cand am participat la privatizarea Oltchim”, a declarat luni Dan Diaconescu, la iesirea din Ministerul Economiei, unde s-a intalnit cu reprezentantii OPSPI in vederea incheierii contactului de privatizare a Oltchim.
Diaconescu a adaugat ca avocatii sai au ramas in sediul Ministerului Economiei pentru lamurirea situatiei si ca dupa ce acest contract va fi incheiat el va vinde actiunile pe care le-a cumparat de la stat catre cetateni „probabil, la pretul de pe bursa”.
Diaconescu a mai spus ca termenul pentru semnarea contractului este de zece zile de la data adjudecarii licitatiei.
Castigatorul licitatiei anunta luni de dimineata ca vrea sa semneze in cursul zilei contractul cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si ca banii sa intre imediat in conturile companiei, pentru plata salariilor si asigurarea capitalului de lucru.
La randul sau, seful OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat ca este pregatit ca semnarea contractului sa aiba loc luni.
Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.