Profesionalism. Functionarii publici nu reusesc decat sa agite cetatenii care, in fata ghiseului, nu mai inteleg ce trebuie facut Sprijin. Cetatenii respinsi la ghiseu sunt ajutati de bodyguard-ul institutiei sa completeze formularele Mihnea Mihalache-Fiastru Ca in majoritatea institutiilor publice din Romania si la posta e un haos de nedescris. Se sta la coada la fiecare ghiseu, majoritatea solicitarilor nu pot fi indeplinite datorita birocratiei, functionarele trantesc cu stampilele sa se auda parafa pana la etajul al treilea al imobilului, cetatenii sunt in pragul lesinului, iar bodyguardul completeaza formulare la cererea oricui.
Este vorba despre Oficiul Postal Numarul 22, situat in apropierea Pietei Amzei. Se lucreaza cu publicul de luni pana vineri intre orele 07:30 si 13:00 si 13:30 si 20:00, iar sambata intre 08:00 si 14:00. Suntem acolo la 14:45, taman bine ca functionarii publici iesisera din pauza. In timpul in care ei s-au odihnit, oamenii s-au adunat la oficiul postal, iar inauntru a inceput macelul. La fiecare ghiseu este o coada infernala. La fel ca in 99% din institutiile publice din Romania, ceea ce sta scris in dreptul fiecarui ghiseu nu se respecta sub nici o forma. Te plimbi de la un functionar la altul ca o minge de ping-pong. Instantaneu se creeaza un haos general, nimeni nu se mai intelege cu nimeni, functionarele trantesc cu stampilele parca ar executa pe cineva si nu se pierd in aberatiile birocratice pe care le respecta cu sfintenie. Cetatenii nu inteleg nimic din ce li se spune de la ghiseu. Doar fragmente. Sapte dintre cei unsprezece oameni aflati la coada la unul dintre ghisee pun mana pe telefon si solicita sprijin din alte parti: „Ba, du-te si plateste la CEC!”, transmite o doamna unui nefericit prin telefon.
In doar cateva momente, personajul definitoriu al atmosferei de la oficiul postal din Piata Amzei devine o doamna foarte in varsta, pe nume Tanta. Aceasta umbla haotic cu doua formulare in mana si se roaga de toti cetatenii sa ii completeze si ei hartiile, dar i se spune: „Du-te si mata la baietii aia mai din spate (la rand), nu vezi ca eu am ajuns primu??!”. Doamna Tanta este refuzata de toata lumea, prea nervoasa de propriile probleme, pentru a se mai ocupa si cu ale altora. „Da? de ce nu o rugati pe functionara sa vi le completeze?”, este intrebata. „Mi-a spus ca nu are voie sa completeze ea”, raspunde batrana. Probabil functionarilor de la posta le este interzis sa ajute cetatenii. Intr-un final, „bodyguardul” institutiei, un barbat atat de batran incat, probabil, a facut serviciul militar la Termopile, se incumeta sa o ajute pe doamna Tanta. O ora, adica atat cat am stat, doamna Tanta si bodyguardul batran nu terminasera de completat formularele. „