START. Managerul Michael Mix da tonul distractiei AMESTEC. Croati, turci, indieni si americani laolalta au petrecut in stil romanesc INDEMANARE. Aruncatul potcoavei, un joc american importat in Romania RELAXARE. Problemele autostrazii au fost lasate deoparte pentru o zi La gramada. Turci, indieni, canadieni, americani si romani deopotriva au petrecut impreuna Ziua Muncii, cu mancaruri traditionale si jocuri specifice Radu Serban Cateva sute de angajati ai firmei americane Bechtel au lasat pentru o zi grijile legate de constructia autostrazii Transilvania si s-au intalnit in comuna clujeana Floresti, pe malul Somesului, la o dupa-amiaza de relaxare. Rafalele de ploaie razlete nu i-au inspaimantat pe constructori care aveau pregatit, pentru orice eventualitate, si un cort imens, ridicat de managerul general Michael Mix. Ajutat de sotie, acesta a condus ostilitatile, echipat in pantaloni scurti.
Dupa cum ne-a declarat Catrinel Grigorovici, responsabil cu programele multiculturale ale firmei, meniul a fost alcatuit tinand cont de toate obiceiurile angajatilor. Pentru musulmani s-a servit doar vita si pui. Berea a curs in valuri. Dupa masa, grupurile au inceput jocurile de divertisment. Pe o groapa de nisip, au infipt un bat. De la 7-8 metri, baietii au aruncat cu potcoavele. Cel mai antrenat, chiar managerul Mix, cel care i-a si invatat jocul, a asezat potcoavele cel mai aproape de indicator. Asta joaca cowboy-ii, ne-a spus Mix. Nu departe, peste un fileu legat de doi copaci, cativa tineri isi disputa mingea ovala, specifica fotbalului american.
Un alt pretext de conversatii este bucataria sau obiceiurile locale specifice ale fiecaruia. Cand nu calatoresc prin Apuseni, nu merg la Opera sau Filarmonica, strainii gatesc pe rand bucate traditionale la colegii romani. Indianul Pankaj Kapoor povesteste ca nu a gasit nici o diferenta intre un botez ortodox, la care a fost invitat recent, si unul hindus. Sunt aceleasi obiceiuri, doar ca noi le spunem altfel, a concluzionat indianul. Pankaj le-a aratat colegilor cum se numara in trecut, cu ajutorul falangelor, pana la 28. S-au invatat toti cu sarmalele, mamaliga si tuica.