Procurorii DIICOT fac, joi, 20 de percheziţii în Bucureşti, Teleorman şi Giurgiu, la cămătari care cereau dobânzi între 5 şi 40 la sută de la persoanele pe care le împrumutau cu bani.
Dacă acestea nu plăteau la timp, le ameninţau, le băteau şi le obligau să îşi vândă locuinţele.
La finalul percheziţiilor vor fi duse 30 de persoane la audieri, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, procurorii urmând să stabilească dacă în cazul acestora vor fi luate măsuri preventive.
Gruparea, din care făceau parte 15 persoane, a fost constituită în judeţul Teleorman, în 2011, când a început să dea bani cu camătă unor persoane interesate, majoritatea administratori de firme, după ce erau „studiate” posibilităţile de restituire a împrumuturilor, dar şi bunurile, mobile sau imobile de valoare care ar fi putut fi valorificate pentru achitarea debitelor şi a dobânzilor.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că liderii grupului au coordonat activitatea infracţională a unei grupări constituite încă din anul 2011 pe raza judeţului Teleorman, ai cărei membri erau implicaţi în activităţi de cămătărie (fiind percepute dobânzi între 5 % – 40 % lunar, din valoarea creditului acordat) şi recuperări de debite, inclusiv prin mijloace violente (ameninţare, şantaj ş.a.)”, arată DIICOT, într-un comunicat de presă, remis catre MEDIAFAX.
Debitorii care întârziau plata dobânzilor erau căutaţi insistent de către cămătari, iar la întâlnirile şi discuţii cu aceştia, cei care nu plăteau erau ameninţaţi, intimidaţi şi chiar bătuţi.
De asemenea, cei care nu puteau să restituie banii luaţi cu dobândă erau constrânşi să îşi vândă locuinţele, unora dintre aceştia cămătarii spunându-le că şi-ar putea răscumpăra imobilele, dar cu sume mult mai mari.
Cu sumele obţinute, membrii grupării cumpărau autoturisme de lux, case şi terenuri, atât pe numele lor, cât şi pe numele unor membri de familie, rudelor sau ale unor interpuşi, pentru a ascunde sau disimula faptul că banii erau obţinuţi ilegal.
Percheziţiile sunt făcute de procurorii DIICOT şi ofiţerii de poliţie judiciară din Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate, împreună cu jandarmii de la Brigada Specială de Intervenţie. Acţiunea este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii.
R.O.