Jenant. Romania este o tara care si-a batut joc sistematic de anumite valori si simboluri, la loc de cinste figurand acordarea gradelor militare, a decoratiilor si a onorurilor militare Bogdan Tiberiu Iacob Ceea ce in alte tari e rezervat pentru oamenii care si-au varsat sangele pentru patrie, la noi e bun pentru manelisti, securisti, infractori, actori de mana a treia, telenoveliste, gazetari de partid si artisti, adesea, de duzina. La noi, numai cine nu vrea nu e inmormantat cu onoruri miltare. Pentru romanul de rand, apare o ciudatenie ca respectivele onoruri, pe care le asociezi, de obicei, cu moartea unui general acoperit de glorie sau a unui erou national, sunt acordate unor interpreti de cantece de pahar, actori de revista, scriitori si alti artisti, sportivi de renume etc.
In SUA, spre exemplu, onorurile militare sunt acordate unei singure categorii de oameni care nu au avut tangente cu uniforma militara, respectiv fostilor presedinti, dar acestia au fost, sa nu uitam, comandantii supremi ai fortelor armate. In rest, onorurile militare se acorda strict militarilor, rezervistilor ori veteranilor de razboi. In iunie 2002 a fost nevoie de o derogare speciala pentru ca un grup de 37 de civili care lucrasera pentru armata SUA in al Doilea Razboi Mondial sa primeasca dreptul la onoruri militare. Si vorbim aici, totusi, de femei din Women?s Air Force Pilots, de surori medicale de front s.a.m.d., adica oameni care si-au pus vietile la bataie. Nu altfel stau lucrurile in alte tari care respecta cu adevarat haina militara si nu incurca borcanele cand e vorba de valori.
In Romania, insa, in fiecare an, mii si mii de oameni care au tangente cu militaria, precum baba cu mitraliera, primesc dreptul de a li se trage salve de artilerie peste mormant. Printre cei inmormantati cu onoruri militare s-au numarat Gica Petrescu, fotbalistul Florea Dumitrache, atleta Maria Cioncan, tenorul Ludovic Spiess, scriitorul Octavian Paler, academicianul Zoe Dumitrescu-Busulenga, ziaristul Aristide Buhoiu, Ralu Filip si multi altii. Oameni de o exceptionala valoare, dar fara legatura cu militaria, chiar daca unii sportivi, precum „Mopsul”, au activat la cluburi militare. Cat despre cazul unor distinsi intelectuali, funeraliile militare aproape ca reprezinta o contradictie in termeni, stiuta fiind incompatibilitatea intre libertatea de gandire a intelectualului si rigoarea cazona. Motivul e acela ca, la noi, decoratiile si ordinele nationale se dau la kilogram, iar legislatia prevede pentru un mare numar dintre cei decorati asimilarea cu gradele militare si, deci, dreptul la onoruri militare, cum ar fi pentru cei care au primit ordinul „Steaua Romaniei”, Ordinul Serviciul Credincios, Ordinul pentru Merit etc. Iar decoratiile respective se acorda cu nemiluita, oricui si oricand, in loturi de zeci si chiar sute de insi odata. Numai in ultimul sau mandat, Ion Iliescu a acordat peste 66.000 de asemenea decoratii, intre cei in cauza numarandu-se si infractori, corupti notorii, personalitati mediocre, dar cu patalamale de partid si tot asa. E cunoscut, de altfel, scandalul provocat de decorarea cu „Steaua Romaniei” a lui Vadim Tudor, care a determinat alte personalitati (Elie Wiesel) sa returneze, scarbite, propriile decoratii. Si mai ciudat, legea prevede ca au dreptul la onoruri militare inclusiv ofiterii care au avut condamnari de pana la cinci ani, deci oameni care au scuipat pe haina militara. Pe lista celor decorati cu medalii nationale s-au numarat soferi si secretare de politicieni, odraslele acestora, cabinete guvernamentale intregi, procurori dubiosi, fosti activisti comunisti, angajati de rand ai unor ministere, loturi intregi de interpreti ai cantecului popular, multi specializati inclusiv in manele, si actori facuti celebri de telenovele. Toti acestia vor avea parte de onoruri militare la mormant, aruncand in derizoriu valoarea de simbol a acestei ceremonii atat de impunatoare in alte locuri, ceva mai civilizate.
Ieri, presedintele Basescu i-a retras lui Vadim Ordinul Steaua Romaniei. Incepe normalizarea?