Peste 150 de detinuti vor lua parte la un program inedit, care ii va ajuta sa constientizeze greselile facute in viata. Ei vor scrie scrisori prin care sa-si ceara iertare de la victimele lor, scrisori pe care ulterior le vor putea trimite acestora. Persoanele private de libertate care vor fi incluse in aceast proiect se afla dupa gratii pentru tot felul de fapte, de la furt si jaf pana la inselatorie si chiar crima.
Prin metoda Verso-Recto, care face parte dintr-un proiect de amploare al Organizatiei Non Guvernamentale (ONG) CRED, peste 150 de detinuti din regiunile Bucuresti-Ilfov, Nord -Vest, Centru, Sud- Muntenia si Sud-Est vor fi incurajati sa ia legatura cu victimele lor. in prima parte proiectul, care a inceput in aceasta spatamana, detinutii vor participa la o serie de seminarii in care psihologii si asistentii sociali vor lucra impreuna cu experti internationali pentru a putea raspunde cat mai bine necesitatilor de reinsertie sociala.
„Ii vom ajuta sa inteleaga ca toate actiunile lor au repercusiuni grave, nu numai asupra persoanei, ci si a familiei ei, a societatii in general. Toti vor scrie o scrisoare imaginara, iar cei care vor dori o vor putea trimite apoi victimelor. Este alegerea lor, pot scrie orice simt ei cu privire la fapta comisa si-si pot exprima regretul”, a declarat Camelia Tancau, presedintele executiv al CRED.
ONG-ul doreste sa ajunga la peste 4.000 de detinuti din mai multe regiuni si sa-i sustina in procesul de reinsertie sociala, astfel incat procentul de recidiva sa fie cat mai scazut. Obiectivul proiectului este, printre altele, cresterea sanselor de insertie in comunitate si pe piata muncii prin realizarea de programe integrate de pregatire pentru liberare, cum ar fi crearea a patru Centre de Incluziune Sociala (Bucuresti, Alba Iulia, Baia Mare, Braila), consilierea si orientarea cu privire la gasirea unui loc de munca si activitati de educatie pentru sanatate, reducera consumului de alcool si droguri.
„Nu este usor pentru nimeni sa vorbeasca despre deciziile gresite pe care le-a luat la un moment dat sau despre ce simte cand stie cat de mult a pierdut. Programul este menit sa-i ajute sa-si recapete speranta si sa se accepte mai usor pe ei insisi, cu bune si cu rele”, a mai spus Camelia Tancau. Pana la finalul programului, 4000 de detinuti, 3200 detinuti si 800 fosti detinuti, proveniti din minim noua penitenciare aflate in cinci regiunii din Nord -Vest, Centru, Sud- Muntenia, Bucuresti Ilfov, Sud-Est vor fi informati cu privire la modalitatile de gasire a unui loc de munca. Asta se va face prin difuzarea in minim noua penitenciare a informatiilor complexe prin mape, afise, brosuri si difuzarea locurilor de munca disponibile.