Doi medici ai Spitalului municipal Beius, trimisi in judecata pentru ucidere din culpa dupa moartea unei tinere de doar 28 de ani, au fost condamnati definitiv la pedepse cu suspendare, dar si la despagubiri de aproape 150.000 euro.
Curtea de Apel Oradea a pronuntat, marti, sentinta finala in dosarul deschis pentru malpraxis pe numele a doi medici din cadrul Spitalului municipal Beius – seful Sectiei de Terapie Intensiva, Vladimir Topala, si cel al Sectiei de Obstetrica – Ginecologie, Radu Scridon, acuzati de omor din culpa dupa ce, in 2006, Marcela Gruie, o tanara de doar 28 ani le-a murit pe masa de operatie, in timpul unei interventii de cezariana.
In urma procesului, magistratii Curtii au dispus condamnarea ginecologului Radu Scridon la 2 ani de inchisoare cu suspendarea conditionata pe durata unui termen de incercare de 4 ani, iar a anestezistului Vladimir Topala, la 3 ani de inchisoare cu suspendarea conditionata pe o perioada de proba de 5 ani. Totodata, judecatorii Curtii de Apel Oradea au obligat medicii sa plateasca in solidar cu Spitalul municipal Beius cate 60.000 euro sau echivalentul in lei la data platii celor doi copii ai tinerei, ramasi acum orfani de mama si 25.000 euro sotului supravietuitor.
Sentinta Curtii de Apel Oradea este definitiva si potrivit Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, va fi comunicata Colegiului Medicilor, pentru luarea unor eventuale masuri disciplinare sau administrative. Pe de alta parte, avocatul familiei Gruie, Razvan Doseanu, sustine ca va continua demersurile pentru ca cei doi medici sa nu mai poata profesa in sistemul public. „Daca vor fi lasati in continuare sa profeseze intr-o institutie spitaliceasca, ne vom adresa CEDO”, a declarat Doseanu.
Marcela Gruie, o tanara de doar 28 ani, a murit pe 17 noiembrie 2006 in timpul unei operatii de cezariana cu rahianestezie. Inainte cu doua luni, pe 19 septembrie 2006, un medic cardiolog o diagnosticase cu tahicardie sinusala si i-a prescris tratament, de care ulterior nici ginecologul si nici anestezistul nu au tinut cont. In timpul interventiei chirurgicale, la doar cinci minute dupa anestezierea ei, femeia a facut stop cardio-respirator, iar dupa 20 de minute a murit. In urma ei a ramas o fetita care atunci avea doar 4 ani si un baietel nou-nascut.
Autopsia a evidentiat existenta unei culpe medicale. Raportul de constatare medico-legal a aratat ca, din punct de vedere tehnic, „operatia de cezariana a fost corect executata”, insa monitorizarea anesteziei a fost „deficitara”, motiv pentru care nu s-a observat ca tanara a reactionat negativ. „Moartea s-a datorat unor complicatii hemodinamice, cel mai posibil survenite ca urmare a anesteziei aplicate”, conchide raportul.