Judecarea intreruperii executarii pedepsei a fost amanata pentru 5 iulie. Motivul hotararii a fost lipsa de procedura cu fostul premier, care ar fi trebuit adus de la Penitenciarul Rahova la sedinta de judecata, de la Tribunalul Bucuresti.
Cererea de amanare a executarii pedepsei a lui Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare, a fost schimbata de instanta in cea de intrerupere a executarii pedepsei, intrucat fostul premier este deja incarcerat, la Penitenciarul Rahova.
Concret, instanta a apreciat ca s-a schimbat situatia de fapt, intrucat cererea de amanare a fost inaintata in timp ce Adrian Nastase era internat intr-un spital civil, adica inca se afla in stare de libertate, iar intre timp acesta a fost incarcerat ca urmare a externarii acestuia si dus in Spitalul Penitenciar Rahova.
Mai mult, textul din Codul de procedura penala (articolul 455) privind intreruperea exeutarii pedepsei este o continuare a prevederii referitoare la amanarea executarii pedepsei (articolul 453).
Potrivit articolului 453, alineatul (1) din Codul de procedura penala (Cpp), executarea pedepsei inchisorii poate fi amanata in urmatoarele cazuri: cand se constata pe baza unei expertize medico-legale ca cel condamnat sufera de o boala grava care face imposibila executarea pedepsei, iar instanta apreciaza ca amanarea executarii si lasarea in libertate nu prezinta un pericol concret pentru ordinea publica. In acest caz, executarea pedepsei se amana pana cand starea de sanatate a condamnatului se va ameliora, astfel incat pedeapsa sa poata fi pusa in executare.
De asemenea, mai poate fi amanata atunci cand din cauza unor imprejurari speciale executarea imediata a pedepsei ar avea consecinte grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care lucreaza. In acest caz, executarea poate fi amanata cel mult trei luni si numai o singura data.
Potrivit articolului 455 Cpp, executarea pedepsei inchisorii poate fi intrerupta in cazurile si conditiile prevazute de articolul 453 Cpp.
Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a informat joi ca Adrian Nastase nu va fi prezent la Tribunalul Bucuresti, unde urma sa se judece cererea de amanare a executarii pedepsei de doi ani de detentie aplicata de instanta suprema.
Prezentarea persoanei private de libertate in fata instantei sau organului de urmarire penala se realizeaza pe baza citatiei, arata sursa citata.
„In conformitate cu art. 138 din OMJ 432/C din 5 februarie 2010, pentru aprobarea Instructiunilor privind evidenta nominala si statistica a persoanelor private de libertate aflate in unitatile subordonate ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor,