CANCAN a publicat saptamana aceasta povestea incredibila a unei angajate a Ministerului de Interne care si-a postat pe hi5 fotografii indecente. Ii place sa pozeze goala in fata camerei si sa infierbante mintile barbatilor care o privesc, poate de la sute de kilometri distanta, pe computerele lor. Nu este singura. Presa a dezvaluit numeroase alte cazuri similare si este evident ca tot mai multi romani se "dezbraca" de intimitate pe retelele de socializare de pe net. Aflati de ce o fac si ce cred specialistii despre aceasta noua "indeletnicire" a oamenilor de pretutindeni.
Un milion de romani au cont pe Facebook, potrivit unei statistici publicate in martie 2010. La nivel mondial sunt 500 de milioane de utilizatori activi ai celui mai popular site de socializare. Twitter si hi5 isi disputa si ele alte sute de milioane de internauti.
In ultimii doi ani, romanii au capatat obiceiul de a-si expuna viata personala pe internet si recupereaza rapid timpul pierdut fata de occidentali. Sa ai cont pe Facebook este trendy si, fara exagerare, se poate spune ca „nu existi” daca nu esti inregistrat pe celebra pagina de socializare. Sunt insa si destui conationali reticenti, care ezita sa faca acest pas, in primul rand ca pentru ei internetul a ramas inca un mister. De altfel, majoritatea romanilor activi pe retelele de socializare au varste cuprinse intre 12 si 60 de ani.
Ce anume ii determina sa-si expuna viata privata pe net? Expertii au numit acest obicei al lumii moderne „cyber-adictie”, adica un soi de dependenta de retelele de socializare. Explicatia este simpla, cele mai multe persoane ajung sa depinda de aceste site-uri pentru ca se simt singuri si au ajuns sa se izoleze din cauza lipsei de timp. Astfel, ei cauta online – cel mai rapid si comod mijloc – persoane carora sa le impartaseasca problemele de zi cu zi, de multe ori cazand in extrema expunerii intimitatii in fata unor necunoscuti total.
„Utilizatorii acestor site-uri nu realizeaza ca, la un moment dat, devin exhibitionisti. Ei isi expun viata in cele mai mici detalii, avand satisfactie atunci cand ceilalti utilizatori ai retelei respective le impartasesc gandurile sau pur si simplu posteaza comentarii”, explica dr. Florin Tudose, seful Clinicii de Psihiatrie de la Spitalul Universitar din Bucuresti. El avertizeaza ca aceste retele de socializare sunt „un fel de nechezol al societatii moderne”, care nu pot sa inlocuiasca prietenii adevarati.