Dinu Patriciu a evitat mai mereu sa satisfaca curiozitatea jurnalistilor care il intrebau cum a facut primul milion, cliseul intalalnit in interviurile cu oamenii de afaceri de top.
Intr-un moment de sinceritate, Dinu Patriciu a acceptat insa sa traseze o linie generala a inceputului sau in afaceri, in filmul documentar “Kapitalism”, realizat in anul 2010.
“In februarie ‘90 am creat prima companie privata din Romania, cu un numar de inregistrare cu vreo sapte de zero si un unu la coada. Alpha se chema, din acelasi motiv… Era un birou de arhitectura, evident, si asa am inceput sa castig primii bani. Imi aduc aminte ca lucram cativa colegi. Unul dintre ei si-a luat o masina, o pusca de vanatoare, celalalt si-a cumparat un apartament…eu am investit in terenuri, pana la ultimul ban si asa a inceput aventura.
Primul milion l-am facut foarte greu, dar l-am facut in primul an dupa ’90, din cateva proiecte pe care le-am facut pe terenuri proprii, vanzandu-le apoi unor pionieri ai antreprenoriatului care au visat prea repede… In 1998 am achizitionat Rompetrolul, dar atunci era o firma cu o cifra de afaceri de cinci milioane, un milion si jumatate pierderi si 300 de angajati fara prea multa treaba. Dupa 11 ani, n-am vandut acelasi lucru. Am vandut acelasi nume, dar cu totul altceva. L-am vandut cu o suma nu de 1.000 de ori mai mare, dar in orice caz de sute de ori mai mare”, marturisea Dinu Patriciu.
Banul la ban trage
„Am firma de arhitectură şi decoraţiuni interioare Alpha, prima firmă înregistrată în România. Cifra de afaceri este cam de un milion anual. Deci sunt milionar“, spunea in 1991 Dinu Patriciu.
„Chestia cu primul milion de dolari e un basm, dar e un basm bazat pe realitate. Realitatea este că intr-adevar cu greu faci primul milion, cu greu faci primele zece si dupa aia incep sa se acumuleze mult mai usor, deoarece capitalismul se bazeaza pe un vechi proverb romanesc – ban la ban trage. Nu e deloc liric, asa e realitatea“, mai spunea Patriciu.
Presa si retailul I-au adus decaderea
Din 1994 până în 2000, Patriciu a fost acţionar şi o vreme administrator al firmei care edita cotidianul „Ziua“, alături de Sorin Roşca Stănescu. În 1998, a cumparat pachetul majoritar de acţiuni al Rompetrol SA, A urmat apoi rafinăria Vega şi apoi, în 2001, rafinăria Petromidia, valoarea totală a contractului de privatizare fiind de 615 mil. dolari. Ulterior a vândut 75% din acţiunile sale companiei kazahe KazMunaiGaz contra a 1,6 mld. dolari – a avut iar apoii a inceput sa investeasca in visul sau: imobiliarele. Atunci a inceput declinul.
Trustul sau de presa, in care investise 60 de milioane de euro, s-a prabusit, la fel ca si reteaua de magazine mic.ro şi Minimax, afaceri falimentare, care i-au adus în final datorii de 265 mil. Euro. (M.N.)