BLOCAJ. Vijelia a rupt copacii care au cazut pe sosele si au incurcat traficul PERICOL. Cablurile de electricitate au cedat, creand mari probleme soferilor PUHOI. Apa a inundat subsolurile mai multor imobile, trecand peste barajele improvizate CAPCANA. O masina a fost inghitita de o groapa mascata de ploaia puternica Andrei Dumitrescu Dezastru. In urma vijeliei a murit un om, iar zeci de masini au fost distruse Multi dintre taximetristii bucuresteni au incalcat, ieri, legea, dupa ce si-au marit substantial tarifele in timpul furtunii care a devastat Capitala. In vreme ce afara turna cu galeata, iar fugerele doborau crengi din copacii de la marginea trotuarelor, trecatorii s-au repezit imediat la usile taxiurilor, in asa fel incat pentru unele masini ajunsesera sa se lupte si trei sau patru clienti. Soferii au speculat imediat momentul si nu au ezitat sa-si negocieze tarifele, asa cum fac, de altfel, si in noptile de Revelion, de Craciun sau de Paste. Astfel, o cursa care in mod obisnuit costa in jur de sase lei a ajuns, miercuri, sa coste 25-30 de lei. „Este ilegal ce fac acesti taximetristi. Cetatenii care sunt pusi in situatia de a-si negocia pretul cursei nu trebuie sa retina decat numele companiei si indicativul trecut in partea din spate a masinii si sa reclame apoi la firma”, ne-a declarat Doru Anghel, presedintele executuiv al Camerei Taximetristilor. In timp ce angajatii companiilor de taxi jecmaneau clientii uzi pana la piele, vantul puternic a ucis un om in cartierul Floreasca, dupa ce o creanga groasa a cazut peste un zid care s-a prabusit la randul sau peste trupul barbatului. In plus, zeci de automobile parcate au fost avariate de crengi. Pagubele au fost cu atat mai mari cu cat au fost distruse inclusiv un Lexus XU3, un Audi A4, un Mini Cooper si un Hyundai Tucson.
Furtuna de miercuri seara le-a dat emotii mari locuitorilor din carierul bucurestean Giulesti-Sarbi. Oamenii s-au rugat ca ploaia sa nu le distruga si ce le-a mai ramas din casele devastate de inundatiile de vara trecuta. Spre norocul lor, apa nu a ajuns in locuinte, insa a intrat cu repeziciune in curti, culcand la pamant zarzavaturile si legumele cultivate in gradini. „Cat timp a plouat, am stat cu galeti si cu maturi sa scoatem apa din curte. Am crezut ca iar o sa se intample ca anul trecut. Fiind pamantul foarte uscat, apa s-a retras, dar am tras o sperietura zdravana”, ne-a povestit Ilie Burcea, de 37 de ani, de pe strada Boziilor. PREVENTIV. Locuitorii din Giulesti-Sarbi asteapta ploaia cu galetile pregatite ca sa scoata apa din curti Municipalitatea a anuntat ca problema inundatiilor in cartierul Giulesti-Sarbi ar putea fi rezolvata abia in primavara anului viitor. Pana atunci, insa, oamenii stau cu frica in san ca urmatoarea ploaie ii va lasa fara acoperis deasupra capului. (A.N.) Foto: Laura Dobre
In timpul furtunii, un barbat care s-a aventurat in largul marii cu o barca de cauciuc a fost salvat de o salupa a politiei de frontiera, in dreptul statiunii Costinesti. In acelasi timp, la Navodari, s-au derulat operatiunile de salvare a unei alte persoane, care a anuntat prin 112 ca are probleme cu ambarcatiunea. (I.P.)
O conducta de transport a gazelor naturale din localitatea argeseana Bradu a luat foc, in cursul noptii de miercuri spre joi, dupa ce a fost lovita de un fulger. Pompierii au stins incendiul imediat, evitand riscul producerii unei explozii. (A.D.I.)
Romania se va confrunta cu un nou val de caldura, saptamana viitoare, de marti pana vineri. Meteorologii avertizeaza ca temperaturile vor depasi 35-37 de grade Celsius incepand din partea de vest a tarii. Temperaturile ridicate ar putea dura inca trei zile dupa aceasta perioada, dar si in prima decada a lunii august. In acest sens, Romania are, pentru prima data, un plan national unitar de actiune in caz de canicula. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii Publice, coordonatorul Comitetului pentru coordonarea interinstitutionala a actiunilor de prevenire si reducere a efectelor caniculei este ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Comitetul urmareste identificarea grupurilor vulnerabile, a situatiilor de risc si pregatirea de masuri specifice, cum ar fi – elaborarea unui plan de management a caniculei la institutii, pentru varstnici, persoane singure, bolnave, aflate la domiciliu, gestionarea deceselor, cat si comunicarea de recomandari generale si specifice catre populatie. (A.V.A.)