CONTRADICTIE. In timp ce spatiile pentru fumatori abia fac fata numarului mare de clienti, cele pentru nefumatori sunt mai tot timpul aproape goale Conform legii privind interzicerea fumatului in locuri publice, care se aplica incepand cu 1 ianuarie, toate barurile si localurile sunt obligate sa delimiteze zonele pentru fumatori de cele pentru nefumatori. In acelasi timp, legea restrictioneaza suprafata spatiului in care pot fi gazduiti fumatorii. Daniela Catrina Vin vremuri grele pentru fumatorii din Romania. De la 1 ianuarie, a intrat in vigoare legea privind interzicerea fumatului in spatii publice, aplicata deja in majoritatea tarilor membre ale Uniunii Europene. In restaurante si baruri, spatiile pentru fumat vor reprezenta maximum 50% din suprafata spatiului alocat clientilor si va fi obligatorie ventilarea si izolarea lor de zonele pentru nefumatori. Delimitarea celor doua spatii este facuta prin panouri sau afise. Localurile mai mici de 100 de metri patrati pot functiona fie ca unitati in care se fumeaza, fie ca unele in care nu se fumeaza. Problema este ca cele mai multe localuri au un spatiu generos rezervat fumatorilor si doar aproximativ 30% din suprafata este destinata nefumatorilor. Proprietarii barurilor bucurestene sustin ca noile norme le vor afecta incasarile, deoarece clientii sunt in majoritate fumatori. „Am de gand sa desfiintez cele patru mese de la nefumatori, deoarece nici nu prea am clienti aici. In plus, multi nefumatori vin la bar cu prieteni care fumeaza si stau toti la aceeasi masa, de fumatori”, ne-a spus Vasile Mihaita, administratorul unui bar din Bucuresti. Aceste reglementari i-au prins pe picior gresit pe multi proprietari de baruri, care nu au apucat inca sa delimiteze spatiile, asa cum prevede legea. Patronii restaurantelor au fost mai rapizi si au amenajat deja spatiul pentru nefumatori, iar altii au facut chiar o intrare separata pentru acestia. „Cunosc bine legea si de aceea am facut si o intrare pentru nefumatori, ca sa nu tranziteze spatiul in care este fum”, ne-a spus si Virgil Neamtu, un manager de restaurant. Patronii care nu respecta prevederile noii legi risca sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse intre 2.500 de lei si 5.000 de lei. Inspectorii pentru protectia consumatorilor vor face controale la nivel national pentru a verifica daca legea se respecta.