MASURI. Clinica din Piata Victoriei este pazita acum de mascatii trupelor speciale RETEA. Ovulele recoltate de clinica Sabyc au ajuns la paciente din Marea Britanie, Germania, Italia si Israel Medicii care, sub privirile ingaduitoare ale autoritatilor, au pus pe roate afacerea infloritoare cu ovule si embrioni au avut un profit urias, de aproape 20 de milioane de euro. Seful clinicii Sabyc, Harry Miron, fiul acestuia, Yair Miron, client fidel al cluburilor de fite, si doctorita Cecilia Borza, care au fost arestati sub acuzatiile de constituire in grup infractional organizat si trafic cu celule de origine umana, au recunoscut ca in ultimii ani au realizat peste 1.200 de fertilizari in vitro. Clientii care au scos din buzunare cate 15.000 de euro, in speranta ca vor avea un copil, proveneau din Israel, Italia, Germania si Marea Britanie, insa din cei 1.200 doar 400 si-au vazut visul cu ochii. Ceilalti au ramas si fara bani, si fara copil, fiindca operatiunea medicala a esuat.
In momentul descinderii DIICOT in clinica erau 30 de femei din Israel. Unele faceau tratamente, altele se pregateau pentru fertilizare. Anchetatorii au gasit in sediul din Piata Victoriei un catalog cu fise falsificate ale donatoarelor, in care nu se specifica etnia acestora si erau modificate trasaturile lor. „Blondele inteligente” din fisele clinicii Sabyc erau, de fapt, tinere intre 15 si 30 de ani de etnie rroma, care nu trecusera niciodata pe la scoala, vanzatoarele de ovule fiind platite pentru serviciile lor cu sume cuprinse intre 800 si 1.000 de lei. (N.V.)
Magistratii Tribunalului Bucuresti au apreciat ca medicii au nesocotit valorile etice, implantand ovule recoltate de la aceleasi donatoare unor mame primitoare diferite, copiii rezultati fiind, genetic, frati. Anchetatorii au stabilit si ca fiecare donatoare care aducea o alta persoana pentru recoltare primea un comision de 200 de lei. Procurorii au cerut Ministerului Sanatati un spatiu pentru pastrarea ovulelor inghetate. (M.N.)