Lumanari in forma de cap de cerb, de floare care se deschide, antitabac sau cu miros de parfum barbatesc- toate se produc intr-un altelier din comuna aradeana Fantanele. Lumanarile sunt comandate, in proportie de 99 la suta, de italieni.
Cele mai cerute lumanari sunt cele decorative si parfumate. De asemenea, italienii mai cer si lumanari cu miros special care alunga tantarii. O lumanare decorativa fabricata in atelierul din Fantanele se vinde in Italia cu pana la 150 de euro. Angajatii trebuie sa dea dovada de multa atentie si rabdare.
„Ca si la prepararea prajiturilor, trebuie sa se tina cont de un anumit dozaj de parafina, stearina, coloranti si parfumuri, reteta care, daca nu se respecta, e posibil ca lumanarea sa nu fie aspectuoasa, sa afume sau sa curga din suport”, a declarat Silvia Cheveresan, sefa de productie.
Ceara se pregateste si se mentine la aceeasi temperatura in timpul turnarii si pe parcursul reumplerii, apoi se lasa la racit un anumit timp, in functie de fiecare lumanare in parte si de temperatura ambientala, dupa care se reumple forma. Dupa ce s-a terminat procesul de umplere, se lasa la racit timp de mai multe ore sau chiar pana in ziua urmatoare, in functie de marimea lumanarii, dupa care se scoate cu multa atentie din forme sa nu se distruga, iar acea lumanare va trece la procesul de finisare care include taierea la dimensiune sau topirea pe o plita pana la forma corecta. Apoi, lumanarile sunt periate cu perii speciale care le dau forma rustica. Lumanarile care in final nu sunt considerate de buna calitate pentru export, se topesc din nou.