Nicolae Feraru este un tambalist de succes pe “taramul fagaduintei”. El vorbit in exclusivitate pentru CANCAN.ro despre Barack Obama si Bill Clinton, dar si despre distinctia unica oferita de presedintele Statelor Unite unui artist roman.
A plecat din Romania de peste 25 de ani, dar „casa” spune tot tarii noastre. Nicolae Feraru este un tambalist de succes pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, iar acest lucru este confrimat si de distinctia primita anul trecut de la presedintele Barack Obama. De asemenea, el este unul dintre singurii romani care se pot mandri ca a dat mana cu Bill Clinton, Barack Obama si Joe Biden.
“Sunt stabilit impreuna cu familia de 25 de ani in SUA, eu cant cu tambalul, cantam in comunitatile romanesti de acolo. (…) Am cantat impreuna cu formatia mea, cu fiul meu, cu Sile Dorel pentru mari personalitati din Statele Unite ale Americii printre care se numara si fostul presedinte, domnul Bill Clinton, domnului primar, guvernator de acolo, precum si alte oficialitati foarte mari. (…) Toate acestea pelegrinari artistice pe care noi le-am facut in timp au adus la cunostiinta faptul ca eu sunt o personalitate artistica in Statele Unite ale Americii si vreau sa mentionez ca atat guvernul american, cat si poporul american stiu sa aprecieze foarte mult valorile artistice, neavand importanta din ce tara sunt ele. Cu atat mai mult aducem o onoare si cinste acestei tari binecuvantate de Dumnezeu”, a spus in exclusivitate pentru CANCAN.ro maestrul Nicolae Feraru. El ne-a spus ca pe Obama l-a cunoscut inainte sa ajunga presedinte, pe cand era senator de Illinois.
“Am primit o scirsoare de felicitare de la Barack Obama”
Putini artisti romani se pot lauda ca au cantat in fata celor mai puternici oameni din lume. Tambalistul Nicolae Feraru este unul dintre ei. De asemenea, artistul roman ne-a spus ca a primit o scrisoare de felicitare de la Barack Obama, iar alaturi de alti artisti straini a primit o placheta pentru intreaga activitate artistica.
“Anul trecut in februarie am fost anuntat oficial ca am primit acest premiu de execelenta pentru intreaga activitate artistica si am fost invintat la Washington in perioada 23-29 septembrie impreuna cu formatia mea, din care face parte fiul meu Laurentiu Feraru, ginerele meu Sile Dorel si un pianist de exceptie Bane Georgevici. Acest anunt a fost pentru mine ceva cutremurator, nu m-am gandit niciodata. Am primit o scrisoare de felicitare de la Barack Obama, pe 23 am avut o primire extraordinara acolo (nr. la Washington). Decernarea premiilor a avut loc la Libraria Congresului. Distinctia mi-a fost inmanata de ministrul Culturii din America. La acest eveniment foarte important, cel putin din punct de vedere al americanilor, au participat congresmani, senatori, care m-au felicitat si mi-au multumit. A participat si vicepresedintele SUA, Joe Biden, iar pe 27 am avut si concertul, care s-a bucurat de un imens success”, ne-a mai povestit, mandru, Nicolae Feraru.
Mandru ca este roman, mandru ca este tigan!
El ne-a spus, fara nicio retinere, ca este mandru ca este roman si tigan, iar pentru el este o mandrie ca a reusit sa arate lumii ca tiganii pot face si lucruri bune. De asemenea, el nu intelege de ce unii spun despre ei ca nu sunt lautari, ci muzicanti, cand cei mai mari artisti tigani s-au considerat lautari.
“In primul rand nu mi-a fost rusine sa spun ca sunt tigan, pentru faptul ca prin meseria noastra artistica, asa cum e si colegul meu cu care am colaborat o viata intreaga maestrul Jean Dinca (contrabas), (…) si insisi jurnalistii americanii au spus ca un tigan a fost onorat cu aceasta diploma, pentru ca noi muzicantii suntem considerati, cu ghilimele de rigoare, tigani de matase. Pentru faptul ca noi intotdeauna stim sa avem un caracter deosebit comparativ cu ceilalti. Chiar mi-e rusine sa spun ca ei ne fac de ras in multe momente, iar eu unul m-am simtit foarte onorat si am vrut sa demonstrez ca prin contributia mea, ca nu e numai latura cealalta, rea si ca exista si o latura buna a tiganilor. Cel mai mare violinist al lumii, care a fost maestrul Ion Voicu e tigan. Cateodata stau si ma intreb singur, dar eu nu is lautar, sunt muzicant, daca maestrul Grigoras Dinicu, care a creat Ciocarlia si Hora Stacato, si-a permis sa spuna ca e lautar, de ce nu am spune si noi ca suntem lautari. E foarte benefica treaba sa fii lautar, dar in acelasi timp sa canti si muzica clasica”, a mai spus maestrul Nicoale Feraru.
Vrea sa lanseze un disc in Romania
Maestrul, impreuna cu fiul sau, Laurentiu, au fost in tara pentru a lansa un disc, primul de pe piata romanesca. De asemenea, artistul ne-a spus ca vizita din Romania i-a lasat un gust amar, dar nu il lasa inima sa povesteasca americanilor ce se intampla in Romania.
“ Am venit in Romania cu niste proiecte impreuna cu fiul meu, avem de realizat un disc. Ma asteptam la mult mai mult de la cei care sunt in drept in Romania. Daca cel mai puternic presedinte al lumii a avut timp sa-mi trimita mie o scrisoare, oare din Romania nu s-a gasit nimeni sa spuna vino sa facem ceva, ce ai de gand sa faci?”, ne-a mai spus artistul. De asemenea, el a mai adaugat ca un journalist din SUA l-a rugat cand se intoarce sa povesteasca despre impresiile din tara si potentialul ei turistic. “Nu ma lasa inima sa spun asa ceva, e mandria mea de a fi roman, chiar daca sunt tigan, eu sunt nascut in Romania. Chiar daca is tigan eu cant tot muzica romaneasca si chiar daca sunt tigan am dus pe cele mai inalte culmi steagul romanesc”, ne-a mai explicat timbalistul.
A invatat arta tambalului de la tatal sau
Nicolae Feraru ne-a povestit ca arta de a canta la tambal a invatat-o de la tatal sau, dar acest drum nu a fost lipsit de peripetii. Artistul ne-a spus ca a mancat multa bataie de la parintele sau ca a ales acest instrument, deoarece in acele vremuri era foarte greu pentru lautarii tambalisti. Fiul sau Laurentiu a inceput cu vioara, dar pana la urma a ajuns tot la tambal. De asemenea, Laurentiu este si asistent medical, iar el spune ca muzica si medicina merg foarte bine impreuna, ele bazandu-se pe finete si dedicatie.
(Sursa foto/video facebook.com, Michael G. Stewart, Tom Pich, arhiva personala)
(Alex Saulea)