ATITUDINE. Sergentul major Silviu Velcea a salvat de la moarte un adolescent riscandu-si VARIANTA. Angajatii debarcaderului sustin ca majoritatea clientilor refuza sa poarte vestele de salvare Un tanar a murit inecat in lacul din parcul Tineretului si alti doi adolescenti au fost la un pas de a sfarsi in acelasi mod, insa au fost salvati de cativa trecatori. Printre cei care au sarit in apa dupa tinerii care nu aveau veste de salvare a fost si pompierul Silviu Gabriel Velcea. Reporterii CANCAN au reusit sa stea de vorba cu militarul, care le-a marturisit ca are un singur regret: ca nu l-a putut salva si pe tanarul de 21 de ani. Razvan Radu Timid si modest, sergentul major Velcea si-a amintit cu infiorare intamplarea de duminica: „In jurul orei 15.30 ma plimbam cu logodnica pe malul apei, veneam de la debarcader. La un moment dat, am vazut o barca in care se aflau trei tineri. Unul din ei, in tricou alb, s-a ridicat in picioare. Barca s-a rasturnat, iar baietii s-au grupat tinandu-se de marginea ei”. Sergentul face o pauza si continua, privind in gol: „Un om de pe mal a sarit in apa si s-a dus la ei. Au intors barca si, in acel moment, barca a inceput sa se duca la fund. Speriati, au strigat dupa ajutor”. Atunci, potrivit spuselor sale, a intervenit si Gabriel: „M-am descaltat, mi-am scos pantalonii si am sarit in apa. Era rece, iar curentul puternic. Am ajuns la unul din baieti si l-am luat spre mal. Mai mult il impingeam, pentru ca baiatul intrase in panica si voia sa se agate de mine. Puteam sa ajungem amandoi la fund. Au mai sarit alti doi oameni sa ne ajute. Al doilea baiat a inotat singur. Cand ma apropiam de mal, i-am auzit pe ceilalti cum strigau ca al treilea fusese acoperit de apa. S-au scufundat baietii dupa el, dar l-au gasit prea tarziu. L-au scos mort.”
Ieri, angajatii debarcaderului au ridicat din umeri si au declarat ca vina apartine in exclusivitate mortului. „Noi avem bilete pe spatele carora sunt niste reguli. Le-am dat veste si le-am zis sa stea in apropiere, pentru a putea fi vazuti de salvamarul nostru. Dar nu ne-au ascultat! Avem 45 de veste si 18 barci. Cei care nu stiu sa inoate sunt obligati sa poarte vesta. Daca se ineaca, nu e vina noastra. Ar fi trebuit sa semneze pe bilet ca au luat la cunostinta, dar… nimeni nu semneaza”, au declarat angajatii.
Cat timp reporterii CANCAN au stat de vorba cu angajatii debarcaderului, doi tineri au venit sa inchirieze o barca. Au platit taxa de 10 lei, au primit biletele, indicatia de a nu depasi un anumit perimetru si… o vesta de salvare la doua persoane. Faptul ca angajatii debarcaderului fac economie la vestele de salvare a fost marturisit si de pompierul Silviu Velcea, care, inainte de a-l salva pe tanar, se plimbase cu barca, impreuna cu iubita sa. „Ne-au dat bilete, ne-au zis sa nu depasim o anumita zona, dar nu ne-au dat veste. Nici cand am ajuns langa barca baietilor nu am vazut vreo vesta”, a mai adaugat pompierul militar. propria viata Baiatul intrase in panica si voia sa se agate de mine. Puteam sa ajungem amandoi la fund. Silviu Gabriel Velcea
Patronul societatii Burs Procom, care a administrat debarcaderul din Tineretului, este partener de afaceri cu unul dintre actionarii firmei care a primit de la Administratia Lacuri, Paduri si Agrement (ALPAB) contractul pentru paza parcurilor din sectorul 4. Astfel, Burs Procom, care a predat afacerea firmei SC Gina & Oana Prodcom, este detinuta de Adrian Cobzaru. El este asociat in firma Automobile HRC cu Stefania Cucu. Aceasta din urma detine, impreuna cu Marian Sigartau, societatea Burs Team, care, desi avea un singur angajat, castigase licitatia pentru asigurarea pazei in parcurile din sectorul 4. Dupa ce presa a facut dezvaluiri despre licitatia suspecta, contractul incheiat intre Burs Team si ALPAB a fost reziliat, iar cazul a ajuns in atentia procurorilor. (I.T.)