Reabilitarea urbana a raului Dambovita, proiect respins de consilieri din pricina ca nu a fost trecuta in document sursa de finantare, a fost realizata de mai multi specialisti si arhitecti dupa modelul Parisului.
Conceptul pe care se bazeaza proiectul „Revigorarea urbana a raului Dambovita” este reintroducerea in viata publica a locuitorilor Capitalei a celui mai important rau care traverseaza orasul. Proiectul include simultan trei abordari: de mediu – in principal cu privire la combaterea efectelor insulei de caldura si a poluarii urbane, urbanistica – privind impactul vizual, avand si conotatiile psihologice in ceea ce priveste confortul urban si economica – cu privire la reintroducerea ca zona de interes turistic a raului Dambovita si eventuala demarare a unor alte investitii cu caracter utilitar ori comercial.
„Proiectul initial se va face pe 400 de metri, un fel de pilot, de la podul Izvor si pana la podul Hasdeu. Vream sa facem spatii pentru turisti si artisti, care se pot bucura de existenta unei ape in mijlocul orasului. Vor fi montate jardiniere pe malurile de beton, iar peste strada vor fi amenajate pasarele. Costul pentru programul pilot va fi de un milion de euro. De altfel, plantele vor fi irigate cu ajutorul unor panouri fotovoltaice”, ne-a explicat conf. dr. arhitect Bogdan Tofan, de la Universitatea de Arhitectura „Ion Mincu”. Potrivit primarului general Sorin Oprescu, sursa de finantare va fi asigurata 80% din fonduri europene, doar 20% fiind din fonduri proprii ale bugetului local.